Antalya Havalimanı`nda, DHMİ Genel Müdürlüğü ve IC İçtaş tarafından gerçekleştirilen ve aralarında Türkiye`de ilk kez üstünden uçak, altından araç trafiğinin aktığı paralel pist taksi yolunun da bulunduğu 60 milyon TL`lik yatırımların açılışı gerçekleştirildi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Genel Müdür Yardımcıları Funda Ocak ve Mehmet Ateş ile diğer protokolün katıldığı program, ilk olarak DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan ve araç filosu güçlendirilen Kaza Kurtarma ve Yangın Merkezi’nin açılışı ile başladı yaptı. Törene katılan protokol mensuplarıyla birlikte açılış kurdelesini kesen Bakan Yıldırım, açılışın ardından Man’ın Rosenbauer tipi havaalanı yangın söndürme aracını DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ile birlikte test etti.
Bakan Yıldırım, direksiyonu olmayan ve bir joyistik aracılığıyla kontrol edilen araçla Antalya Havalimanı’ndaki ikinci açılış noktası, paralel pistler taksi yoluna geçti. Havalimanındaki iki pisti birbirine bağlayan ve altından araç trafiğinin devam ettiği üstünden uçağın geçti pistin de açılış kurdelesini kesen Bakan Binali Yıldırım, daha sonra ICF Airports’un 2’nci terminalde düzenlediği Open Gate açılışına katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan ICF Airports Yönetim Kurulu Başkanı Fırat Çeçen, “2011 yılında Avrupa`nın en iyisi seçilen Antalya havalimanında, gerek yolculara gerek hava yollarına verdiğimiz hizmetlerin dünya standartlarının üzerinde olması yönünde çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da, Bakan Yıldırım`ın ulaştırma konusunda hangi ihtiyaçları olursa Antalya`ya yardımcı olduğunu hatırlatarak, "Antalyamız bundan böyle daha sonraki yıllarda da derece alarak övünürlüğüne devam etsin. 2012 yılının 2011`den daha fazla başarılı olmasını temenni ediyorum. Geçen yıl 25 milyon üzerinde turist trafiği oldu, bu yıl inşallah 45 milyonu geçer" dedi.
Antalya Havalimanında ilklerin yaşandığını ifade eden Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal ise, "Bugün burada Türkiye`de ilk defa iki pisti bir birine bağlayan, taksi yolunu açılışını yaptık. Antalya Havalimanı ilklerin havalimanı. Antalya Havalimanımız ilk defa altından yol geçen, üstünden uçak geçen bir yola sahip oldu. Antalya havalimanındaki hava trafiği daha etkin ve daha hızlı bir şekilde sürdürülecek. Kaza, yangın ve kurtarma faaliyetlerini sürdürdüğümüz istasyonun ikincisini de hizmete açtık. Havalimanımızda olası kazalara en hızlı bir şekilde ulaşabilmek için personelimiz, araçlarımızı barındırabilecek bir istasyon oluşturduk. Böylece daha güvenli bir şekilde hizmet verecek. Ayrıca open gate uygulamasını da Antalya Havalimanı’nda başlatıyoruz. Yeni sezonun Antalya’ya hayırlı olmasını temenni ediyorum" şeklinde konuştu.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, ICF Airports Antalya Havalimanı’nda yenilenen 2’nci dış hatlar terminalinin açılış töreninde konuşmasına, açılışın isminde yer alan ’open gate’i açıklayarak başladı. "Şimdi buraya yazmışlar, fiyakalı open gate. Ben anlamam ondan" diyen Bakan Binali Yıldırım, kendi anladığı open gate’i şöyle anlattı:
"Benim anladığımı söyliyeyim buraya gelen misafir, yolcular daha az eziyet çekerek, daha az bürokrasi ile fazla x-raylerden geçmeden kontrollerin birinden kurtararak seyahatlerini yapmaları. 18’inci kapı, 19’uncu kapı, 20’nci, 30’uncu kapı anons yapıyorlar. Kapı numaraları değişti, çık bir daha kuyruğa gir. Tekrar kontroller. Bunlardan kurtuluyorsun. Böylece biraz daha serin şekilde seyahat etmiş oluyor. Esasında çok güzel bir iş. Burada uygulanmaya başlandı. İnsanlar daha rahat edecekler" dedi.
Havaalanlarının o ülkenin vitrini, aynası olduğunu, insanların hava meydanlarına geldiğinde ülke hakkında ilk fikirlerini edindiğini belirten Bakan Binali Yıldırım, "Antalya Uluslararası Havaalanı dünyanın da sayılı havalimanlarından biri. 2 paralel pisti var. Bu pistler uçak kalkışı inişi için birbirinden bağımsız olarak kullanılabilir durumda" dedi.
Antalya Havalimanı’nda uçakların çok dolaştığını, ama bugün açılışını gerçekleştirdikleri 2 kilometreye yakın cadde pistle, bunun da sona erdiğini kaydeden Bakan Yıldırım, "Uçaklar o caddeden geçiyorlar. Şehir içinden gelen giden trafik de bu yolun altından geçiyor. Bu yol da çok güzel. Çiçek peyzajlar falan muazzam. Havaalanı daha da havalanmış" diye konuşmasını sürdürdü.
Bakan Yıldırım, yap- işlet- devret modeliyle Türkiye’de havaalanları ve havalimanlarına 2 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdiklerini söyledi. Yapılan bu yatırımlarını sonunda gerçekleşen kiralamalarla hazineye 10 milyar dolar da para kazandırdıklarını kaydeden Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, hazinenin kasasına giren bu paralarla da Şırnak, Iğdır, Bingöl, Hakkâri, Yüksekova’da yeni havaalanları yaptıklarını söyledi. Bakan Yıldırım, "Niye? Memleketimizin her tarafı aynı şekilde kalkınsın diye. Havaalanları olan iller sınıf atlıyor, bir üst lige çıkıyor. Oralara da vatandaşlarımızın gitmesi lazım" dedi.
Türkiye’de havacılığın son yıllarda hızla geliştiğini ve gelişmeye de devam ettiğinin altını çizen Bakan Binali Yıldırım, iç hatlarda 8.5 milyon olan uçuş sayısının 58.5 milyona ulaştığını söyledi. 33 milyon toplam iç ve dış hat uçuşları sayısının ise 118.6 milyona ulaştığını kaydeden Bakan Binali Yıldırım, havacılık sektöründe çalışan sayısının 3, cironun ise 4 kat artarak 12 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Dünyada havacılık sektörü yüzde 3 ve 5 arası değişen rakamlarda gelişirken Türkiye’de büyüme hızının çift haneli rakamlarla ifade edildiğini kaydeden Bakan Binali Yıldırım, "Havayolu halkın yolu oldu’ lafı gerçek oldu" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından protokol mensuplarıyla birlikte açılışı gerçekleştiren Bakan Binali Yıldırım, açılışın ardından Havalimanını gezerek yapılan çalışmaları yerinde inceledi.