Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

BALIKESİR KOCA SEYİT HAVALİMANI

red Logo
444 34 64

Şehir Tarihçesi

Yazı Boyutu
A


Balıkesir Kocaseyit Havalimanı Burhaniye ve Edremit ilçelerinin arasında bulunmaktadır.
Burhaniye ve Edremit ilçelerinin Tarihçelerine , Gezilecek yerlerine Bakmak İstersek ;

ADRAMYTTEİON : Burhaniye’nin ünlü turistik mahallesi Ören’ in antik çağdaki adıdır. Bu ad Lidya Kralı ünlü KRAZÜS’ ün kardeşi ADRAMYS’ den kaynaklanır. Tarih boyunca halk dilinde değişerek bütün körfez bölgesinin adı olan Edremit’e dönüşmüştür. Adramyttion Lidyalılardan sonra Perslerin, Makedonların daha sonrada Romalıların egemenliğine girdi. Bu dönemde imparatorluğun adalet örgütünün merkezi oldu. Romanın bölünmesinden sonra Bizans sınırları içersinde kalan kent yaklaşık 200 yüzyıl bu egemenlik altında kaldı. 1076 da Anadolu Selçuklularının egemenliğine girdi. Adramytteion çok değerli bir tarihe sahiptir. Truva, Assos, Sardes, Pergamon ve Ephesus ile birlikte o çağların en önemli kentlerindendir. Antik Adramyttion kenti kalıntılarının bulunduğu Ören’ de 2000 yılının temmuz ayında yasal onay ve izni alındıktan sonra arkeolojik kazılara başlamıştır. Bu kazılarda çok değerli tarihi eserler gün ışığına çıkmaya başlamıştır.
ANAHOR ( PİDASUS ) : Burhaniye ve körfez bölgesinin bilinen ilk insan yerleşimidir. Bu günkü İskele mahallesinde, MÖ 1443 yılında MYSİA halkı tarafından kurulmuş ve antik çağda ADRAMYTTEİON’ a bağlı olarak varlığını sürdürmüştür.

BURHANİYE’İLK KUVA-YI MİLLİYE ATEŞİ:
Birinci dünya savaşından yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğunun imzaladığı Mondoros Ateşkes Antlaşmasına dayanan Yunan ordusu, 1919 yılının 15 Mayıs’ında İzmir’de Emperyalist işgale başladı. O gün, albay Fethi Bey düşman ordusunu selamlamayı reddettiği için şehit oldu. Aynı gün İzmir Sarıkışla’daki silahsız onlarca Türk askerleri kalleşçe katledildi. İşgalinin bu daha ilk gününde ve yalnızca İzmir’de, farklı tahminlere göre sivil halktan 300-400 kadar Türk öldürüldü., yaralandı, taciz ve tecavüze uğradı.
15 Mayıs’tan itibaren düşman ordusu İzmir’e yakın Urla, Çeşme, Seferihisar, Söke, Menemen ve Torbalı’dan başlayarak Ege’de işgal sürdü.29 Mayıs’ta Ayvalığı ve 13 Haziranda Dikili’yi de işgal ederek bölgemize adar ilerledi. Bu arada da Burhaniye Kuva-yı Milliye örgütlenmesi tamamlanarak mücadeleyi başlattı. Derken Yunanlılar 30 Haziran 1920’de Burhaniye’yi de işgal ettiler. Burhaniye bu tarihten itibaren 8 Eylül 1922 ye kadar 796 gün tutsaklığı yaşadı. Acı, ateş ve ihaneti gördü. Burhaniye halkı ve efeleri düşmana karşı yiğitçe direndi ve kurtuluşa kadar kahramanca mücadele etti. İnsanlık tarihine şanla, şerefle ve kanla yazılmış bu destan Burhaniye’de, bu topraklara yazıldı. Ulusal bilinç ve direncin ta kendisi olan “Kuva-yı Milliye” adı ilk kez bu topraklarda dillendirildi.
İşte dünden bugüne kuşaklar boyu taşınan bu büyük destanımızın aziz anısı, bundan sonra Burhaniye Kuva-yı Milliye Anıtı ile sonsuza de yaşayacaktır.

KUVA-YI MİLLİYE MÜZESİ:
Burhaniye Kuva-yı Milliye Kültür Müzesi Binasının ilk olarak 18. yüzyılda kullanılmaya başlandığı bilinmektedir. İlk olarak iki farklı fonksiyonla hizmet görmüştür. Binanın alt kat bölümü Camlı Kahve diğer bir bölümünde de Hırdavatçı Dükkanı vardır. Üst kat bölümü ise Şehir Oteli olarak hizmete girmiştir.
Kurtuluş Savaşı esnasında Kuva-yi Milliye Hareketinin karargah yeri olarak görev yapmıştır. Daha sonra ise Türk Ocağı olarak hizmet görmüştür.
1930 ‘lu yıllarda Halkevlerinin açılması ile birlikte bina Halkevi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Halkevlerinin kapatılmasından sonra ise Askeri Mahfel olmuştur. Bu dönemde alt kat gazino, üst katta ise berber ve terzi çalışmıştır.
Bina uzun süre yıkık ve harap bir haldeyken Belediye Başkanı Sayın Fikret AKOVA’nın uzun çaba ve girişimleri sonucunda Askeriyeden devralınmıştır. 3 yıl kadar restorasyonu sürmüş, 6 aylık süre zarfında da dekorasyonu tamamlanmıştır.

CAMİLER : Burhaniye’de tarihi önem ve değer taşıyan yapılardır. Tarih sıralamasına göre şunlardır ;Mehmedemin Ağa Camii (Memiş) - 1743, Hanay Camii-1750, Hasanağa Cami-1756, Hacıahmet Camii-1798, Koca Camii- 1890
COĞRAFİ KONUM : Burhaniye kuzey Ege bölgesinde, Balıkesir ili sınırları içersindedir. Batısında Ege denizi, kuzeyinde Edremit, doğusunda Havran, güneyinde Gömeç ve Ayvalık ve güney doğusunda Bergama ile komşudur. Kuzeyinde yer alan Kaz dağları ( Mitolojik adı İda ) doğu ve güney doğusunda yer alan Madra dağları arasındaki düz ve verimli topraklardan oluşan ova üstünde kurulmuştur. İlçe merkezi denizden 4 km. içerdedir. Denizden ortalama yüksekliği (Rakım) 10 metredir. İlçenin Ege denizine 17 km uzunluğunda kıyı bandı vardır. Bu kıyı bandında kilometrelerce uzunluğunda ince ve temiz kumlu doğal plajlar yer almaktadır.
DEVE GÜREŞLERİ: Burhaniye’nin geleneksel deve güreşleri, her yılın kış mevsiminde, aralık yada ocak ayları içersinde gerçekleştirilir. Ege bölgesinin en namlı develeri bu güreşlerde, Burhaniye’de güreş tutarlar. Bölgesel folklorik değer ve kültürümüzün özgün bir parçası olan deve güreşlerini Burhaniye halkı ve konuklar büyük bir coşku ile izlerler.

DOĞAL ÇEVRE DEĞERLERİ : Burhaniye’de altı tür zeytin ağacı yanında en yaygın ağaç çam ve meşe türleridir. Sahil ve fıstık çamı çoğunluktadır. Ören’ de Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulunun tescil edip korumaya aldığı 1620 adet palamut meşesi vardır. Ayrıca kavak, akasya, çınar, okaliptüs, sedir, mimoza, iğde, akça ağaç ve ıhlamur gibi ağaçlarda bölgeye iyi uyum sağlar. Bahçelerde badem, ceviz, şeftali, kayısı ve narenciye çeşitlerine bolca rastlanır. Zakkum, ılgın, süpürgelik otu, ve hayıt, dere ve yol kenarlarında doğal olarak gelişmiştir. Yörede yabani olarak kereviz, maydanoz, havuç, pazı türleri yanında bademcik, kaşıklık, sığır dili, toklu başı, gelincik, turp otu, türüt, hardal, balotu, çıtırgı, arapsaçı, ısırgan ve hindibağ gibi zeytinyağlı olarak yemeği de yapılabilen çok çeşitli otları vardır. İlk ve sonbaharda çıkan ve bilen kişilerce toplanan sarı, mor, ak melki, kuzu göbeği, kulak ve evlek gibi mantar türleri de çok lezzetlidir.Bu çeşitli ot ve mantarlar pazartesi günleri kurulan Burhaniye pazarında özellikle köylü kadınlar tarafından satılır. Bu bol çeşitlilik ve güzellikteki bitki dokusu içinde doğaldır ki yaban kedisi, sansar, porsuk, tilki, here, sincap, gelincik, yılan, ve tavşan ile birlikte tarla kuşu ( kıpırdak ), serçe kumru, saka, bülbül, çulluk, sığırcık, tepeli, papağan, kırlangıç, leylek, atmaca gibi uçan yaban hayvanlarda doğal yaşamı daha da zenginleştirmektedir.

DÜDÜKLÜ KAYNAK SUYU : Dünyada çevre kirliliğinin giderek artması ile daha büyük bir önem kazanan sağlıklı ve leziz içme suyu konusunda, ilçemiz Düdüklü kaynak suyu gibi büyük bir değere sahiptir. Kaynağı Burhaniye’ye 28 km. uzaklıktaki Karadere köyü Güzle yaylasındadır. Yapılan analizler sonucu sertlik derecesi, nefaseti ve diğer ölçüm değerleri yönünden Türkiye’nin en nitelikli kaynak sularından biri olduğu resmen saptanmıştır. Düdüklü suyu, Burhaniye’ nin çeşitli yerlerindeki çeşmeler ile ücretsiz olarak kullanıma sunulmuştur.

EĞLENCE OLANAKLARI : Ören, İskele, Bahçelievler ve Öğretmenevleri gibi kıyı kesiminde ki mahallelerde çay bahçesi, café-bar, restaurantlar, gazino ve bar gibi çeşitli eğlence mekanları vardır. Bu mekanlarda müzik eşliğinde çeşitli eğlenceler düzenlenmektedir.

GEZİ VE MESİRE YERLERİ :
Ören : Bütün Türkiye’de tanınan, Burhaniye’nin ünlü dinlence ve eğlence merkezidir. İlçenin gezilmeye görülmeye ve yaşanmaya değer en gözde yeridir.

İskele : Körfez bölgesinin en büyük yat limanının bulunduğu İskele mahallesi güzel bir balıkçı köyü görünümündedir. Kıyıdaki balık lokantaları ve çay bahçeleri ile ayrı bir özelliğe sahiptir.
Öğretmenler Mahallesi : Otel, motel ve pansiyonları ile turistik konaklama eğlence, alışveriş olanaklarının yanı sıra temiz ve bir doğal plaja da sahiptir.

Seklik tepe çamlığı : İlçe merkezine 3 km. uzaklıktaki Seklik çamlığı temiz havası, çam ve zeytin ağaçları ile kaplı doğası ve bol su kaynakları ile huzurlu bir mesire yeridir.
Ayaklı kır bahçesi : Ören tepe arkasında , Ören- Akçay sahil yolu üzerindeki Ayaklı kır bahçesi modern düzenlemesi ile keyifli bir mesire yeridir.

Taylıeli Köyü : İlçe merkezine 7 km. İskele Mahallesine 1.5 km. uzaklıktaki köy, Burhaniye’nin tarihindeki öneminin yanı sıra körfez bölgesinin büyük bir bölümünü kapsayan panoramik manzarası ile görülmeye değerdir. Çam ve zeytin ağaçları ile kaplı doğası ve bol suyu ile ideal bir mesire yeridir.
Murat Çeşme : İskele mahallesinin 2 km. kadar güneyinde deniz kıyısında temiz denizi , suyu ve güzel doğası ile keyifli bir mekandır.

İKLİM ÖZELLİKLERİ : Akdeniz ve Ege iklimlerinin karakteristik özelliklerini gösterir. Antik çağlarda 1001 rüzgarlar vadisi diye anılmış olan yörede, kuzeyde Kaz dağları ve güneyde Madra dağlarının oluşturduğu jeolojik konum nedeniyle meltem, imbat ve poyraz rüzgarları hakimdir. Bu durumun yarattığı sürekli hava sirkülasyonu, havasının çok temiz ve sağlıklı olmasını sağlar. İsviçre’deki Alp dağları ile birlikte dünyanın oksijen oranı en yüksek ender yerlerinden birisidir.

ULAŞIM : Coğrafi konum olarak Çanakkale,Balıkesir,ve İzmir üçgeni içinde yer alan Burhaniye’den bu üç ilimize ve bu illerden Burhaniye’ye her günün her saatinde otobüs bulunabilmektedir.Ayrıca Ankara,Bursa ve İstanbul gibi diğer büyük illerimize sıklıkla otobüs seferleri vardır.Diğer bir ulaşım olanağı da hava yoludur. Burhaniye’ye 5 km mesafede E-87 (Balıkesir,Çanakkale,İzmir)karayolu üzerinde Balıkesir Körfez Havalimanı yeni terminal binasıyla hizmete girmiş,Türkiye’nin her yerinden direk veya bağlantılı uçuş seferlerimiz başlamıştır.

KAMP OLANAKLARI:Burhaniye’nin birçok yeri doğal kamp alanıdır. Bunun yanı sıra Ören İğdebunun da turizm işletme belgeli 1.sınıf bir karavan ve kamping işletmesi bulunmaktadır.Ayrıca Ören’in hemen girişinde de çadır bungolow evleri için bir kamping alanı vardır​.

KAPLICA VE İÇMELER :
Pelitköy Zeytin pınarı içmesi = Burhaniye’ye 12 km., Pelitköy’ e ise 2km. uzaklıktadır. Ortalama 20 derece sıcaklığındaki su, safra yolu hastalıkları ile karaciğer ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Burada pelitköy belediyesine ait 20 yataklı bir pansiyon vardır. Yaz aylarında Pelitköy’ den otobüs seferleri düzenlenmektedir.
Dutluca köyü içmeleri ve Damlarca suyu = Burhaniye’ye 12 km. uzaklıkta Dutluca köyündeki içme suyu ortalama 16 derece sıcaklıktadır. İdrar yolları ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Bu köyde ayrıca Damlarca yıkanma suyu da bulunmakta ve cilt hastalıkları için yararlı olmaktadır. Ulaşım köy minibüsü ile sağlanmakta ve günü birlik gidilip gelinebilmektedir.

MAVİ BAYRAK : Burhaniye-Ören, Avrupa Çevre Eğitim Kuruluşu (FEEE) koordinasyonu ile uygulanan, çevre eğitimi ve turizm konusunda uluslar arası bir kriter olan Mavi Bayrak ödülünü, 2000 yılında almaya hak kazanmış ve 7 yıldır mavi bayraklar plajlarımızda dalgalanmaktadır. Önümüzdeki yıllarda da bu ödüle sahip olmak için gerekli girişim ve çalışmalar yapılmaktadır.

ÖREN : Adı Burhaniye ile özdeşleşmiş olan Ören, Türkiye’nin en seçkin ve özgün turistik merkezlerinden birisidir. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından, tarihi Adramyttion nedeniyle antik ve 150 yaşını aşkın palamut meşesi ağaçları nedeni ile de doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. 1956 yılındaki, planlı kuruluş ve yapılaşması ile bu konuda Türkiye’nin ilk ve örnek tatil beldelerinden birisidir. Tarih ve doğanın böylesi bir buluşmasına mekan olan Ören Türkiye’nin en prestijli ve güzel turistik merkezlerinden biri olarak gerçekten görülmeye değer.

PLAJLAR : Ege denizine 17 km uzunluğunda kıyısı bulunan Burhaniye’de büyüklü, küçüklü bir çok doğal plaj bulunmaktadır. Temiz kumu, suyu ve çevresi nedeniyle bu plajların tümünde iç rahatlığıyla denize girilebilir. İçersinde duş, büfe, kano, plaj şemsiye ve şezlongları gibi olanakları ile en donanımlı ve büyük olanlar Ören, Öğretmenevleri, Denetko ve Orjan plajlarıdır. Yine bu plajlar içersinde Ören plajı 2009 ve 2010 yıllarında Mavi Bayrak çevre ödülü almıştır.

SEYAHAT ACENTALARI : İlçede dört A sınıfı seyahat acentesi bulunuyor. Bunlar:
Genius Tur -A sınıfı -Tel :416 39 91,Er-Mu-Ya Turizm-A sınıfı Tel:412 92 22,Marda Turizm-A sınıfı Tel:422 37 27 Zafira Tur – A sınıfı Tel: 412 52 05

FESTİVAL ORGANİZASYONU : Belediyenin düzenlediği ilçemizin ve bütün körfez bölgesinin en büyük ve kapsamlı kültür ve sanat organizasyonu olan “Burhaniye-Ören Turizm, Kültür ve Sanat Festivali 21. kez gerçekleştirilmiştir. Her yıl genellikle Temmuz ayı içersinde gerçekleşen ve üç-beş gün süren organizasyonda, Türkiye’nin bir çok ünlü yazar, şair, ressam, tiyatro ve ses sanatçısı da yer almaktadır.Ayrıca ilçemizde kış aylarında 2. festivalimiz olan
Burhaniye Uluslar arası Zeytin ve Zeytinyağı festivali 7.kez gerçekleştirilmiştir.Bu festival kapsamında da yöremizin ürünlerini tanıtmak geleneksel hale gelen deve güreşleri düzenleyerek ilçemizin tanıtımına katkı sağlamaktadır.

TARIM : Burhaniye’nin en önemli tarım ürünü zeytin ve zeytinyağıdır. Bunun dışında orta turfanda, yaş sebze ve meyve üreticiliği de ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutar. Gıda endüstrisi niteliğindeki zeytin yağı fabrikalarının yanı sıra ilçemizde ikide salça ve konserve fabrikası bulunmaktadır. Ürünlerini yurt dışına da ihraç eden bu fabrikalar, Burhaniye’nin gıda sanayi konusundaki potansiyellerinin de bir göstergesidir. Narenciye üretiminin de ilçe tarımında önemli bir yeri vardır. 1970 li yıllarda kurulmaya başlayan mandalina bahçeleri geniş alanlara yayılmaktadır. Ayrıca çok olmamakla birlikte pamuk, incir ve daha iç kesimlerde üzümde yetiştirilir. Ormancılık ve arıcılıkta oldukça önemlidir.

TURİZM DANIŞMA : Burhaniye İlçe Turizm Müdürlüğü Danışma Bürosu Ören’ deki merkezinde ilçemize gelen turistlere her konuda gerekli bilgileri vererek yardımcı olmaktadır. Tel: 0 266 416 35 00 - Ören’ de bulunan Burhaniye Belediyesi Zabıta Danışma Bürosu da turizm danışma hizmeti vermektedir.

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI : Zeytin ve zeytin yağı Burhaniye için bir yaşam tarzının ifadesi ve en vazgeçilmez ürünleridir. Burhaniye’yi bir dünya kenti yapan en büyük özelliği, dünyanın en kaliteli ve nefasetli zeytin yağının burada üretilmesidir. Mikroklimatik özelliğinden dolayı kandillerde is çıkartmadan yandığı için yüz yıllarca Avrupa saray ve kiliselerinde Burhaniye zeytin yağı kullanılmıştır. Burhaniye’de altı tür zeytin ağacına rastlamak mümkündür. Türkiye zeytin üretiminin yaklaşık üçte birini karşılayan Balıkesir ilindeki 7 milyon zeytin ağacının 3 milyonu Burhaniye’dedir. Burhaniye Türkiye zeytin üretiminin yaklaşık yedide birini karşılar. Zeytinyağı rekoltesi konusunda da Türkiye ve hatta dünyanın en önde merkezlerinden biri olan Burhaniye bu anlamda bir dünya kenti olmayı gerçekten hak etmiştir. Bir doğa mucizesi olan zeytinyağı konusunda herkese yararlı olabilecek bazı bilgileri sizlere sunuyoruz.
• Zeytinyağının beslenme değeri ve sağlığa yararlı yönleri : *Zeytinyağı A, D, E ve K vitaminlerini bolca içerir. * İnek sütüne karıştırıldığında ana sütüne en yakın bir besin niteliği taşır. * + 170 dereceye kadar ısıtılsa dahi içindeki vitamin ve mineralleri koruyabilen tek yağdır. * Kızartmalarda 10 kez kullanılsa dahi vasıflarını kaybetmez. * Kollestrole neden olmadığı için kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı en güvenilir yağdır. * Mide, ince bağırsak ve safra kesesi hastalıklarının önlenmesinde en etkili doğal ilaçtır. * Sürekli kabızlık çekenler içinde tedaviye büyük katkı sağlar. * Yaşlılık rahatsızlıkları, deri bozuklukları, saç dökülmesi, kepek sorunu diş eti şikayeti olanlara ve daha bir çok hastalıkların tedavisinde yararı vardır.
• Üretim teknikleri :
Natürel zeytinyağı : Geleneksel sıcak sulu baskı ( pres ) yöntemi ile elde edilir.
Kontinü : Yüksek devirde yüksek ısı yöntemi ile üretilir.
Riviera : Yüksek asitli yağların rafine edilerek asit oranı düşürülüp içine % 10-15 kadar yemeklik yağ ilavesi ile elde edilir. Renk ve tat yönünden ayçiçeği yağına benzemesi nedeniyle bazı tüketiciler tarafından tercih edilebilir. Natü​rel değildir.
• Zeytinyağı çeşitleri :
0.3-1 Asit: Sızma , 1-1.5 Asit: Extra Extra , 1.5-2.5 Asit : Extra, 2.5- 3.5 Asit: Yemeklik
• Zeytinyağının kontrolü :
Zeytinyağını niteliği laboratuar analizleri ile ortaya çıkar. Ancak pratik olarak da gerçek ve doğal olduğunu anlamak, buzdolabında kısa bir süre tutmakla mümkündür. Gerçek zeytinyağı donar. İçinde katkı maddesi varsa donmadan sıvı halde kalır.
Bir turizm ve kültür hizmeti olan bu kitabın bütün hakları Burhaniye Belediyesine aittir

EDREMİT

Balıkesir ilinin ilçesi olan Edremit temiz denizi ve plajları tarihi ve Arkeolojik eserleri ile bir turizm merkezidir.
İlçe ve çevresi ile ilgili tarihi bilgiler antik çağa aittir. Yöre bu dönemde küçük Asya`nın MYSIA bölgesine dahildir. Bazı kaynaklara göre MÖ. 1443 yıllarında PİDASUS adıyla kurulduğu belirtilirken, bazı kaynaklarda ise şehrin adı doğrudan ``ADRAMYTTEİON`` olarak geçer. Bir diğer kaynağa göre de Edremit adının kökeninin Luwi dilinden geldiği ve Adra Vadisi anlamında ADRA-MUT olduğu belirtilmektedir.
Türkler tarafından ele geçirilişi Alaaddin Keykubat zamanında (1220-1237) yılında olmuştur. Anadolu Selçuklu İmparatorluğu Döneminde ise Karasi Bey bu bölgeye Uç Beyi olarak atanmış ve Edremit Anadolu Selçuklu İmp’nun Balıkesir Beyliği’ne bağlı bir uç beyliği olarak il kalmıştır. 1335 yılında Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
İklim:Ege ve Akdeniz iklim kuşağı üzerinde olup, yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlıdır. Ortalama sıcaklık 19 derece civarıdır.


GEZİLECEK YERLER
Antandros (Edremit-Altınoluk) Antik Kenti: Mysia’da İda Dağı eteğinde çok eski bir şehirdir. Adramytteion`un denize bakan çıkıntısının kuzey kenarında, Alkaios`a göre bir leleg yerleşimi, Skepsis`li Demetrios`a göre bir Kilikya kuruluş; Herodot`a göre bir Pelasg yerleşimi; Thukydides`e göre bir Aiol yerleşimi. Edonis ve Kimmeris gibi yan adları da vardır. Bu adların, Aristoteles`e göre Antandros`u işgal eden kavimlerden kaynaklanması gerekmektedir. Diğer bir söylentiye göre de; buradan sonradan kovulan Andria`lılar tarafından kurulmuş olmasıdır. Antandros bölgesinde, sikkelere göre Astria`nın doğusundaki Asponeus`da , İda dağlarından elde edilen ve özellikle gemi yapımında kullanılan ağaç (Odun-Kereste) ticareti ileri düzeydeydi. Pers yönetimi sırasında Dareios tarafından ele geçirilmiştir. Pelopponnes savaşları sırasında birçok kez olayın içine çekilmiştir. Atinalılara tribut(vergi) ödemek zorunda idi. Sicilyalıların hareketi yüzünden tekrar Perslerin eline düşmüştür. Sonra Persler tarafından kovulmuşlardır. 4.yy’ın ikinci yarısınra özgür bir şehir olarak sikke basmıştır. Geç dönemlerde Titus’dan Elagabal ‘a kadar sikke basmıştır. Hristiyanlık döneminde bir psikoposluk merkezi idi. H.Kiepert tarafından bugünkü Avcılar yakınında, sahile doğru, iki yüz on beş metre yükseklikteki bir dağ üzerinde lokalize edilmektedir. Burada bulunmuş bir yazıt yayınlanmıştır.
Kazdağı Milli Parkı
Yeri: Balıkesir ili, Edremit İlçesi sınırlarında, Edremit Körfezi’nin kuzeyinde bulunanmaktadır.
Ulaşım: Milli Park alanına, Balıkesir`den 230 nolu, Çanakkale`den 24 nolu karayolu ile ulaşılmaktadır. Saha, Çanakkale`ye 123 km.,Balıkesir`e 92 km. mesafededir.
Yörenin Tarihçesi: Kazdağı tarih öncesi yıllarda da çeşitli medeniyetleri barındırmış muhtelif tarihlerde kentler, kasabalar kurulmuş ve yıkılmıştır. Bilinen tarihi MÖ 2000 yıllarında başlar. Bu tarihlerde Thebe şehri, Lyrnessos şehri, Khrysa şehri, Killa Şehri, Anderia şehri, Antandros şehri, Adramytteion şehri, Astrya şehri, Gargara şehri gibi şehirler kurulmuş bunlardan bir çoğuda Truva savaşları sırasında yok edilmişlerdir.
Homeros İlyada’sında İda Dağı ( Kazdağı ) için ‘Bol pınarlı vahşi hayvanlar anası’ diye bahsetmektedir. Kazdağı’nın heryerinden kaynaklar çıkmaktadır. 1500 mt rakımda dahi yaz kış suyu olan kaynaklar mevcuttur. Edremit, Akçay ve Altınoluk’un buz gibi soğuk ve bol içme ve kullanma suyu Kazdağı’nın eriyen kar sularıdır. Kazdağları’ ndan gelen orman havası ile denizin iyotlu ve oksijen miktarı yüksek havası birleşince Altınoluk Şahinderesi boğazı civarı oksijen çadırı şeklinde ifade edilmektedir. Dünyanın oksijen bolluğu yönünden ilk üç yerinden biri olduğu tespit edilmiştir.
İda Dağı (Kazdağı), dünyada mitoloji ve efsaneler Dağı olarak bilmektedir. Kazdağlarındaki üç efsaneden biri Yunan efsanesi (İlyada) diğerleri Sarıkız ve Hasan ile Emine’ nin aşk öyküler olan iki Türk efsanesidir.Yunan Mitolojisinde Paris`in Altın Elmayı Afrodit`e vermesi sonucu, dünyada ilk güzellik yarışmasının yapıldığı yerdir. Bilindiği gibi, bu güzellik yarışması getirdiği sonuçları itibarıyla, tarihte meşhur Troia savaşlarının çıkmasına neden olmuştur.
Özelliği: Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesini birbirinden ayıran,antik çağlarda "İda Dağı" olarak anılan Kaz Dağı, Biga yarımadasının en yüksek kütlesidir.
Kaz Dağının üzerine yerleşmiş, kuzey-güney istikametine uzanan derin vadi ve kanyonları, flora ve fauna açısından zengin bir potansiyel arzetmekte, özellikle de bitki örtüsünün taşıdığı biyolojik çeşitlilik ana kaynak değerini oluşturmaktadır.
Hayvan Türleri: Ayı, Karaca, Yaban Kedisi, Su Samuru, Sincap,Yarasa, Kirpi, Tavşan, Porsuk, sansar, Tilki, Yaban Domuzu, Kartal, Doğan, Atmaca,Şahin, Keklik, Tahtalı, Çulluk ve Balık cinsleri, Alabalık ve sazan türleri bulunmaktadır.
Bitki Örtüsü: Üst tabakada 600-700 rakımlar arasında Kızılçam hakimdir. Üst rakımlarda Karaçam, Kayın, Göknar asli ağaç türleridir. Kestane Meşe, Kızılağaç, Çınar ağaçları bulunmaktadır. Alt tabakada Sistus(Laden), Erika, Karaçalı, Böğürtlen, Sarmaşık bitkileri ile Kekik, Adaçayı, Sumak gibi tıbbi bitkiler açısından da çok zengindir.
Mevcut Hizmetler ve Konaklama: Milli Parkın bitki zenginliği ve doğal peyzaj değerlerini sunduğu vadilerde düzenlenen günübirlik kullanım alanlarında, günübirlik rekreasyonel hizmetler sunmaktadır.
Milli Park mahalli yetkilerinin göstereceği kontrollü noktalarda çadırla ve karavanla konaklama yapılabilir.

Cami ve Kiliseler
Kurşunlu Cami: 1231 yılında Edremit Fatihi olan Selçuklu Komutanı Yusuf Sinan tarafından yaptırılmıştır. Caminin yanında Yusuf Sinan`ın türbesi vardır.
Ayazma Kilisesi: Günümüzde zeytinyağı fabrikası olarak kullanılan İon sütunlu Fenoremeni Kilisesi, ortadokslarca içindeki kutsal su nedeniyle ``AYAZMA`` olarak anılmaktadır.
Edremit - Güre Kaplıcası : Edremit’e 12 km, Akçay’a ise 3 km uzaklıktaki kaplıca sağlık ve dinlenme yeridir. Kaplıcanın orijinal bölümlerinde ilkçağ Roma hamamı özelliklerini taşıdığı görülmektedir. Suyun sıcaklığı 64oC olup, romatizma, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları,guatr, kireçlenme, sedef, böbrek taşı ve kumları ile karciğer hastalıklarına iyi gelmektedir. Konaklama imkanı vardır.
Bostancı - Entur Kaplıcaları : Burhaniye’nin Edremit çıkışında ve Burhaniye’ye 10 km uzaklıkta son derece modern tesislerdir. Ortalama 51derece sıcaklıktaki yıkanma suyu Romatizma, siyatik, lumbago ve kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Burhaniye-Edremit yol ayrımında olduğundan ulaşım kolaydır.
Edremit - Derman Kaplıcası : Edremit ilçesine 3,5 km uzaklıkta olan kaplıca tesisinde 21 adet küvetli odada banyo imkanı mevcuttur. Kaplıca suyu çeşitli kadın hastalıklarına, romatizmaya ve içilmek suretiyle böbrek taşı rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Mesire Yerleri: Pınarbaşı : Güre Köyü sınırları içinde Akçay’a 6 km mesafede bir piknik yeridir. Yamaçtan akan bol ve buz gibi su yaz aylarında serinlemek için ideal bir köşedir. Orman Müdürlüğü’nce işletilmektedir. Ayrıca piknik alanı içerisinde Alabalık üretilen bir çiftlik bulunmaktadır.

Şahinderesi : Kazdağları’nın Altınoluk bölgesi eteğinde bulunmaktadır. Altınoluk’u tepeden görür.Temiz kaynak suları olan bol ağaçlı bir piknik yeridir.Ayrıca bir konaklama tesisi ve restoranı bulunmaktadır.
Çağlayan Piknik Yeri: Kızılkeçili Köyü içinde olup, Akçay’a 3 km mesafededir. Kültür Bakanlığı’nca tescillenmiş 800 yıllık çınar ağacı burada bulunmaktadır.
Hanlar: Ençok rağbet edilen piknik yerlerindendir. Akçay’a 35 km uzaklıktadır. Ormanları ve soğuk suları ile dikkati çeker. Çevresinde lokanta ve kafeler bulunur.
Mıhlı Çay : Akçay’a 25 km mesafede Altınoluk- Çanakkale karayolu üzerinde çevresi ormahlık bir dere kenarıdır.
Güre Gelinçamı Piknik Yeri: Güre Köyü’ne 3 km mesafede halka açık bir piknik yeri Güre’den itibaren yeni açılan yol ile ulaşılabilir. Her yıl Güre Belediyesince yapılmakta olan Sarıkız etkinliklerinin bir bölümü burada yapılmaktadır.
Sütüven : Edremit’e 20 km uzaklıkta İzmir - Çanakkale karayolu üzerinde piknik alanıdır. Manzara seyir terazları ve oyun alanları düzenlemeleri bulunmaktadır. Alanda 8 m yükseklikten dökülen ve yörenin adı ile anılan Sütüven şelalesi bulunmaktadır.
Hasanboğuldu : Sütüven piknik alanından sonra derenin karşı tarafındaki patika yolu izleyerek 1 km sonra ulaşılır. Bir şelalesi ve içinde pek çok balığın bulunduğu gölcükten oluşur.
Subaşı : Altınoluk’un 2.5 km batısında Doyran Köyüne çıkan yolun 500 m sağında şehir içme kullanma suyunun sağlandığı kaynağın başıdır. Asırlık çınar ve ceviz ağaçlarının gölgelediği Subaşı’nda çağlayan suyunun serinliğinde oturabileceğiniz kır gazinoları vardır.
Bent : Altınoluk’un 2 km doğusunda Şahindere’nin düzlüğe çıkış noktasındadır. Belediye tarafından 40 yataklı bir otel yaptırılmıştır.


MÜZELER
A.Sıdıka Erke Edremit Etnoğrafya Müzesi: Zemin katta Kuva-yi Milliye dönemini yansıtan bir oda bir idari oda ve hanay tabir edilen 120 m2lik geniş salon kültürel amaçlı kullanılmak üzere düzenlenmiştir. Üst katta baş oda ve sofa bulunmaktadır. Odalarda 18 yy. ve 19 yy döneminin Edremit ev yaşamına ilişkin geleneksel el sanatları ile bezenmiş ev eşyası giysi ve günlük yaşamını yansıtan eşyalar sergilenmektedir.
Pazartesi günleri hariç mesai saatleri içinde gezilebilmektedir.





 

 

Ek Dosyalar
  • Burhaniye-Edremit Şehir Tarihçesi.doc
  • App img

    DHMI Mobil Uygulaması

    DHMI Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

    • HABERLER VE
      DUYURULAR
    • İHALE İLANLARI
    • DHMI TV
    • PROJELER
    • İLETİŞİM
    • ÇEK GÖNDER