Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
25.02.2022
Yazı Boyutu
A

7 OCAK 2022 TARİHLİ CUMHURİYET GAZETESİ'NDE SEFA UYAR İMZASI İLE YAYINLANAN HABERE İLİŞKİN CEVAP VE DÜZELTME



7 Ocak 2022 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde,  "Bürokrasinin 18 Yıl Önce Dur Dediği Peşkeşe AKP İktidarı Yol Verdi. Devletin Malı Deniz" başlığı ile yer alan gerçek dışı haber ile ilgili olarak cevap ve düzeltme metni yayımlandı. 

Söz konusu düzeltme metninde şöyle denildi:

07 Ocak 2022 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi'nde sürmanşetten verilen ve 4. Sayfada Sefa Uyar kaleminden köşe yazısı yapılan; "BÜROKRASİNİN 18 YIL ÖNCE DUR DEDİĞİ PEŞKEŞE AKP İKTİDARI YOL VERDİ. DEVLETİN MALI DENİZ" ve "AKP, ATATÜRK HAVALİMANI’NIN İŞLETME SÜRESİNİ DE İHALESİZ UZATMAK İSTEMİŞ, ZARARI DPT ÖNLEMİŞ. İKTİDARIN PEŞKEŞ OYUNU" başlıkları altında yayımlanan gerçekdışı haberde; 2004 yılında Atatürk Havalimanı’nın 20 yıllığına 500 Milyon Dolara mevcut işletmeci lehine ihalesiz olarak kiralanmak için Devlet Planlama Teşkilatı'ndan onay istendiği ve bu onayın bürokrasi tarafından önlendiği, daha sonra ihale ile bu yerin 15.5 yıllığına 3 Milyar Dolara ihale edildiği, işletme süresini ihalesiz uzatmak suretiyle yolsuzluk yapılmak istendiği ve bu ihalenin 20 yıl üzerinden düşünüldüğünde 3.8 Milyar Dolar kaybın bürokrasi tarafından önlendiğine ilişkin iddialar asılsız ve gerçek dışıdır.

Her ne kadar ilgili haber İyi Parti Milletvekili Erhan Usta'nın açıklamaları şeklinde verilmiş olsa da; haber içeriği gerçeği yansıtmadığı gibi seçilen başlıklar ve sunuluş şekli de; Ak Parti hükümeti ve mensupları ile haberde ismi geçen müvekkilim Sayın Binali Yıldırım'ın şahsını zan altında bırakmaktadır. Zira; haber içeriğinde "AKP'li Binali Yıldırım'ın Ulaştırma Bakanlığı döneminde "Büyük bir yolsuzluğu önledik' ifadelerine yer verilerek müvekkilimin 2004 senesinde büyük bir yolsuzluğa tevessül ettiği ve bürokrasi tarafından yolsuzluğun önlendiği algısı oluşmuştur.

İşin hakikati ise şu şekildedir: ATATÜRK HAVALİMANI'NIN DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI'NDAN 500 MİLYON DOLARA 20 YILLIĞINA MEVCUT İŞLETMECİ LEHİNE İHALESİZ OLARAK KİRAYA VERİLMESİ İÇİN BİR TALEP SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. Öncelikle belirtmek gerekir ki; bahsi geçen dönemde Devlet Hava Meydanları İşletmesi Ana Sözleşmesinde havaalanının işletilmek için kiraya verilmesine dair bir yetki bulunmamaktadır.

DHMİ'nin Ana Sözleşmesinde yer almayan "havaalanının işletilmek üzere kiraya verilmesi" hususunda yetki için Devlet Planlama Teşkilatı'ndan ana sözleşme değişiklik talebinde bulunulmuştur. Bu konuda Yüksek Planlama Kurulu Kararı çıkarılarak DHMİ'ye ait işletmenin ana sözleşme değişikliği gerçekleştirilmiştir. Sonrasında DHMİ'nin havaalanını ihale usulü ile kiraya vermesine imkan tanıyan 5335 Sayılı Kanun çıkarılmıştır.

5335 SAYILI KANUN 33. MADDE KAPSAMINDA; ATATÜRK HAVAALANI İŞLETMESİ AÇIK İHALE ŞARTLARINDA REKABETİN OLUŞTURULMASI DA SAĞLANARAK 15.5 YILLIĞINA YAKLAŞIK 3 MİLYAR 740 BİN DOLARA İHALE EDİLEREK KAMU YARARI EN ÜST DÜZEYDE SAĞLANACAK ŞEKİLDE İŞLETME HAKKI KİRALANMIŞTIR. İstanbul Havalimanı’nın 07.04.2019 tarihinde faaliyete geçmesiyle birlikte ticari yolcu taşımacılığına kapatılan Atatürk Havalimanı'na ait Kira Sözleşmesi de bu tarih itibari ile sonlandırılmıştır. Böylelikle; Yap-İşlet-Devret Projeleri ile yatırım bedelinin yanında kira geliri ile de devletimizin elde ettiği kar yaklaşık 7 kat artırılmıştır. Atatürk Havalimanı'nın 20 yıllığına 500 Milyon Dolara mevcut işletmeci lehine ihalesiz olarak kiraya verilmesi için DPT'den onay istenmemiş, Yüksek Planlama Teşkilatı'na bu yönde herhangi bir teklif yapılmamıştır. İddiaların aksine devletin yüksek menfaatlerine azami ölçüde hassasiyet gösterilerek yukarıda belirtilen şekilde işlemler tesis edilmiştir.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 
13.01.2022 
Sn. Binali YILDIRIM Vekili Av. Muhammed GÖK

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER