Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
5.06.2024
Yazı Boyutu
A

YOLCU VE ÇEVRE DOSTU PROJELERİN ÖNCÜSÜ DHMİ GELECEĞE NEFES OLMAYA DEVAM EDİYOR



DHMİ gelecek nesillere sürdürülebilir bir dünya bırakmak için yolcu ve çevre dostu havalimanlarında çevrenin korunması, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konularında yürüttüğü çalışmaları hassasiyetle sürdürüyor.

2019 yılında başlattığı “Karbonsuz Havalimanı Projesi” ile DHMİ; karbon salımı, hava kalitesi, gürültü, atık ve atık su yönetimi konularında sürdürülebilir havalimanı işletmeciliği ile havalimanında faaliyet gösteren kuruluşlarla birlikte, geleceğe daha yaşanabilir bir çevre bırakmayı amaçlıyor.

Kuruluşumuz topluma ve çevreye karşı sorumluluklarının bilinciyle “Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Havacılık” ilkesine dayalı yönetim anlayışı doğrultusunda iklim değişikliği ile mücadele kapsamındaki önlemleri kararlılıkla uygulamaya devam ediyor. Bu yönde çalışmalar doğrultusunda, 50 havalimanına Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından yürütülen Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) Programı kapsamında sertifikalar verildi. Böylece DHMİ; dünya genelinde toplamda 564 havalimanının dahil olduğu program kapsamında 50 havalimanı ile ‘küresel ölçekte en yüksek sayıda ACA Sertifikasına sahip Havalimanı İşletmecisi’ oldu. Havalimanı kaynaklı karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar havalimanlarımızda yaygınlaştırılarak sürdürülüyor.

DHMİ olarak, çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasın sağlıklı bir çevre olduğu gerçeğinden hareketle geri dönüşüm ve atıkların en aza indirilmesi konularında titizlikle çalışıyoruz. Tüm havalimanlarını kapsayacak şekilde belgelendirilmiş olan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ile faaliyetler belirli bir standart çerçevesinde yürütülüyor. Çevre odaklı yaklaşımımız doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesine tüm havalimanlarımızca uyum çalışmaları sağlandı; 57 havalimanımıza Sıfır Atık Belgesi verildi. Atıkların geri dönüşüme ve ekonomiye kazandırılması amacıyla tüm gereklilikler yerine getiriliyor.

Bunun yanı sıra kuruluşumuzca havalimanları ve seyrüsefer istasyonlarının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması amacıyla 5 havalimanımızda GES Tesisi tamamlanarak faaliyete geçirildi.  Tüm havalimanlarımızda da GES Tesislerinin yapım çalışmaları devam ediyor.

Kuruluş olarak sürdürdüğümüz İklim Değişikliği Stratejilerinin Hazırlanması, Yüzeyde Toplanan De-icing Sıvılarının Geri Kazanımı gibi çevre dostu projelerimizin yanı sıra TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı ile gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla tüm havalimanlarında Stratejik Gürültü Haritaları hazırlandı. Stratejik Gürültü Haritaları sürekli olarak güncel tutuluyor ve gürültü azaltımına yönelik eylem planları çalışmaları sürdürülüyor.

Çevrenin korunması konusunda öncelikli hedeflerimiz arasında yer alan enerji ve doğal kaynak tüketimini azaltma girişimimizi her alanda uygulamaya devam ediyoruz. Havalimanlarımızda kuruluşumuz hizmetlerinde kullanılmakta olan genel ve özel maksatlı araçlar ile yer hizmetleri tarafından kullanılan hizmet araçlarında elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çeşitli çalışmalar yürütülüyor.

Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığınca Türkiye genelinde gerçekleştirilen Millî Ağaçlandırma Günü kapsamında havalimanlarımızda her yıl binlerce fidanı toprakla buluşturuyor, DHMİ olarak geleceğe nefes olmaya devam ediyoruz.

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER