Genel Müdürlüğümüzce; Havalimanlarımızda devam eden faaliyetlerimizin çevreye verebileceği olası etkileri kontrol altına almak, küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı alınan önlemlerle sonraki nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak, sürdürülebilir havalimanı işletmeciliğini sağlamak adına Karbonsuz Havalimanı Projesi başlatılmıştır.
Proje ile havalimanlarımızda atık, atık su, gürültü, kimyasal kullanımı, doğal kaynak tüketimi vb. çevre boyutları; yürürlükteki mevzuat ve belirlenen özel şartlar doğrultusunda yapılan değerlendirmeler ve denetimler ile kontrol altında tutulmaktadır
Küresel ısınmaya sebep olan havalimanı kaynaklı karbon emisyonları hesaplamaları yapılarak Karbon Envanter Raporları hazırlanmaktadır. Ayrıca, pilot havalimanlarımızla başlayarak Airport Council International (ACI) tarafından yürütülen Airport Carbon Accreditation (ACA) programına başvuru yapılacak ve Karbon Emisyonları bu doğrultuda akredite edilerek yönetilecektir.
Genel Müdürlüğümüz
tarafından işletilen Havalimanlarımızın tümünde 14001 Çevre Yönetim Sistemi
uygulanmakta ve Türk Standadları Enstitüsü’ne belgelendirilmektedir. Sistem
uygulanırken iç ve dış hususlarımız belirlenmiş, yasal ve diğer şartlara uyum
sağlanarak yüksek çevre performansı sağlanmaktadır.
2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasına yönelik başlatılan Sıfır Atık Projesi, 12 Temmuz 2019 tarihinde yönetmelik olarak yayımlanmıştır. Bu doğrultuda gereklilikler yerine getirilmiş ve yapılan denetimler sonucunda havalimanlarımız Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazanmıştır.
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında Genel Müdürlüğümüz ile TÜBİTAK MAM arasında yürütülen çalışmalar ile havalimanımıza ait Stratejik Gürültü Haritası hazırlanmış olup güncelliği takip edilmektedir.