Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
31.01.2023
Yazı Boyutu
A

DHMİ UZMAN EKİPLERİ VE TEKNOLOJİK DONANIMIYLA KARLA MÜCADELE ÇALIŞMALARINA HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR



DHMİ'nin uzman ekipleri kar yağışının etkili olduğu havalimanlarında hızlı ve etkili karla mücadele için seferber oldu. 

Ankara Esenboğa, Erzurum, Ağrı Ahmed-i Hani, Iğdır Şehit Bülent Aydın, Kastamonu, Konya, Kars Harakani, Sivas Nuri Demirağ, Van Ferit Melen havalimanlarında hızlı ve etkili bir karla mücadele çalışması yürütülerek pistler, apron ve diğer alanlar kısa sürede kullanıma hazır hale getirildi.

Kış koşullarından etkilenmesi muhtemel tüm havalimanlarında yürütülecek karla mücadelede, 741 deneyimli personel ve ileri teknoloji ürünü 431 araçtan oluşan ‘karla mücadele’ ekipleri 7/24 göreve hazır durumda.  

Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından işletilen 50 havalimanında yürütülen karla mücadele hizmetleri, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ( ICAO ) mevzuatlarına uygun bir şekilde yapılıyor. 

Kış mevsiminin yağışlı geçtiği ve sıcaklıkların sıklıkla sıfır derecenin altına düştüğü havalimanlarında, uçuş operasyonlarının aksamadan yapılması için etkili bir karla ve buzlanma ile mücadele faaliyeti yürütülüyor.

Havalimanlarında yoğun kış şartlarında uçakların güvenli iniş-kalkış yapabilmesi, uçuş faaliyetlerinin azalmasının ya da tamamen durmasının önüne geçilebilmesi ile havacılık faaliyetlerinin güvenli bir şekilde yürütülmesi amacıyla PAT sahalarının kardan ve buzdan temizlenmesi gerekiyor. DHMİ tarafından yapılan çalışmalarla, kar ve buzlanmadan dolayı uçak seferlerinde ertelemeler ve iptaller önlenerek yolcular mağdur edilmiyor bunun yanında havalimanı işletmecileri ve hava yolu şirketleri de ciddi bir kayıptan kurtarılıyor.

KARLA MÜCADELEDE İLERİ TEKNOLOJİ ÜRÜNÜ ARAÇLAR KULLANILIYOR

Genel Müdürlüğümüz bünyesinde yürütülen karla mücadele hizmetlerinde, ileri teknoloji ürünü araçlar ve ekipman kullanılıyor. Çalışmalar; 57 adet çekerli tip kombine kar mücadele aracı, 12 adet kar küreme aracı, 14 adet greyder, 88 adet kompakt tip kombine kar mücadele aracı, 49 adet kar püskürtme aracı, 17 adet uçak ve köprü altı kar mücadele aracı, 38 adet kar küreme ve de-icing sıvı serpme aracı, 131 adet pist frenleme ölçüm cihazı/aracı ile yürütülüyor.

DHMİ KARLA MÜCADELE EKİPLERİ TÜM HAVALİMANLARIMIZDA 7/24 GÖREVE HAZIR

İleri teknoloji ürünleri olan bu araçlara ilave olarak; 14 adet kar küreme aracı, tüm bu araçlarda ihtiyaç duyulan/duyulabilecek olan yeterli stok seviyesinde yedek malzeme, PAT sahalarında buz oluşumunun önlenmesi veya oluşan buzun çözülmesinde kullanılacak olan 1135 ton de-icing (buz önleyici/çözücü) sıvı malzeme ile birlikte bu araçları ve ekipmanı kullanabilecek bilgi, birikim ve tecrübeye sahip yaklaşık 741 personelimiz kar mücadele hizmetlerinde görev yapmak üzere hazır bulunuyor. 

Personelimizin sürekli eğitim alarak ve yapılan tatbikatlarla 7/24 göreve hazır olmaları sağlanıyor. Bu kapsamda, Erzurum Havalimanı Başmüdürlüğünde 10-12 Ekim 2022 tarihinde Karla Mücadele Kullanıcı Eğitimi ile 12-14 Ekim 2022 tarihinde tüm havalimanlarından toplamda 90 personelin katılımı ile bilgi tazeleme eğitimi verildi.

 

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER