Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
5.09.2023
Yazı Boyutu
A

DHMİ VE İTÜ ARASINDA HAVACILIK ALANINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI



DHMİ ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasında hava trafik yönetimi alanında Ar-Ge çalışmalarını daha da güçlendirmek için akademik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi konusunda iş birliği protokolü yapıldı.

İş birliği protokolü,  DHMİ YK Başkanı ve Genel Müdürü  Hüseyin Keskin, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cengiz Paşaoğlu, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, İTÜ Havacılık Enstitüsü Kurucu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Özkol tarafından imzalandı. 

Protokol imza törenine, DHMİ adına Hava Seyrüsefer Daire Başkanı Özcan Durukan; İTÜ adına Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Kumral ve Prof. Dr. Ali Deniz ile İTÜ Havacılık ve Uzay Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (İTÜ ARC)’nden Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Emre Koyuncu ve  Proje Yönetimi Ofis Direktörü Dr. İpek Ösken katıldı.

İmza altına alınan protokol hava trafiği akış modelleri, analizleri ve değerlendirme, hava sahası modelleri, analizleri ve performans iyileştirme, hava trafik yönetimi karar destek sistemleri geliştirme, insansız hava araçları trafik yönetimi konularında ve havacılık alanında ileride ihtiyaç duyulabilecek, tarafların mutabık kalacağı diğer hususlarda düzenlemeler barındırıyor.

Keskin: “Bilimin Rehberliği Kuruluşumuz İçin Vazgeçilmez Bir Gerekliliktir”

İTÜ 'de düzenlenen imza töreninde konuşan DHMİ YK Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin; bilgi ekonomisinin ön plana çıktığı, yapay zekânın önemli faaliyet alanlarının bir parçası haline geldiği teknoloji çağında, bilimin rehberliğinden istifade etmenin DHMİ için vazgeçilmez önemine değinerek “üniversitelerle iş birliğini daha da geliştirmek suretiyle, son teknolojiye erişerek proje, sistem, ürün ve hizmetlerimizi iyileştirmek ana hedeflerimiz arasında yer almaktadır” dedi. 

Keskin; DHMİ’nin, 57 yolcu ve çevre dostu havalimanından hizmet alan ve yaklaşık 1 milyon km2’lik Türk hava sahasını kullanan tüm hava araçlarına emniyetli bir şekilde hava trafik kontrol hizmeti verdiğini belirterek “teknoloji geliştirmeyi, inovasyonu, AR-GE'ye kaynak, insan gücü ve zaman ayırmayı geleceği şekillendirmenin temel koşulu olarak kabul eden Kuruluşumuz, bugüne kadar birçok yerli ve millî projeyi hayata geçirmiş olmanın haklı gururunu yaşamaktadır” şeklinde konuştu.

DHMİ’nin yakın tarihli ilk ihracatı olan; Azerbaycan Bakü Haydar Aliyev, Gence ve Fuzuli Havalimanlarına kurulumu yapılan, saha testleri de başarıyla tamamlanan ÇARE (Çok Amaçlı Radar Ekranı)’nin kardeş ülke Azerbaycan hava trafik kontrol hizmetlerinde kullanılmaya başlandığından söz eden Keskin, yakın zamanda tamamlanacak olan Milli ATC ve çalışmalarına yeni başlanan  Milli WMLAT (Milli Geniş Alan Multilataresyon) projelerinin hayata geçmesi ile hava trafik hizmetlerinde kullanılan veya kullanılması planlanan tüm sistem, yazılım ve donanımların millileştirilmesi hedefine her geçen gün biraz daha yaklaşılmış olacağının altını çizdi.

Keskin, Türk havacılığının altın dönemi olarak tarihe geçen son 20 yılda tüm dünyaya örnek teşkil eden birçok mega projenin hayata geçirildiğini ifade ederek konuşmasını şu şekilde noktaladı:

“Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, Türkiye Yüzyılına yakışır daha önemli ve büyük projeleri hayata geçirmek için gece gündüz demeden, durmaksızın çalışmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle, bugün imzalayacağımız protokolün, havacılık alanında yerli ve millî sistemlerin geliştirilip kullanılması yolundaki yürüyüşümüze güç katmasını temenni ediyorum. Küresel havacılık sektörünün saygın bir kuruluşu olarak, İTÜ gibi seçkin bir üniversite ile iş birliği yapmaktan memnuniyet duyduğumu tekrar ifade etmek istiyorum."

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER