Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
27.04.2023
Yazı Boyutu
A

DHMİ YERLİ VE MİLLÎ SİSTEMLERİYLE TEKNOFEST 2023’TE YERİNİ ALDI



Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2023, Atatürk Havalimanı’nda teknoloji meraklılarına kapılarını açtı.

DHMİ 27 Nisan-1 Mayıs tarihlerinde teknoloji tutkunlarını bir araya getiren festivalde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının himayelerinde açtığı stantta yerli ve millî imkânlarla geliştirdiği proje ve sistemleri ziyaretçilerle buluşturuyor.

DHMİ GELİŞTİRDİĞİ PROJE VE SİSTEMLERLE ÜLKEMİZİN EKONOMİSİNE KATKI SUNMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye’yi küresel havacılığının merkezi haline getiren DHMİ, yerli ve millî proje ve sistemlerin ülkemiz refahı ve ekonomisine sunduğu büyük katkının bilinciyle, tamamen kendi imkânlarıyla geliştirdiği proje ve sistemlerle ülkemiz ekonomisine sunduğu katkı ile dışa bağımlılığı azaltıyor. TEKNOFEST 2023’de DHMİ olarak sergilediğimiz sistem ve projeler ise şunlardır:

KARDEŞ ÜLKE AZERBAYCAN'DA DA KULLANILACAK OLAN ÇARE

Türk hava sahasında 40’tan fazla hava trafik kontrol ünitesinde hizmet veren ve kardeş ülke Azerbaycan'da kullanılacak olan ÇARE, standımızda sergilenen yerli ve millî projeler arasında yer alıyor.

Türkiye'nin teknoloji tüketen değil üreten ülke olma vizyonuna uygun olarak çalışmalarını yürüten Kuruluşumuzca tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirilen ÇARE, hava trafik kontrol yönetim kabiliyeti çerçevesinde gerçek zamanlı uçuş verilerini harita üzerinde sergileyen bir insan-makine ara yüzü uygulamasıdır. Kullanıcı dostu ara yüzü ile hava trafik kontrolörlerinin hava trafiğini etkin bir biçimde yönetmesine imkân tanımanın yanında hava trafik emniyetinin en üst düzeyde sürdürülmesini sağlamaktadır.

TÜRKİYE’NİN İLK MİLLÎ GÖZETİM RADARI (MGR)

Kurulumu Gaziantep Havalimanı’na yapılmış, sivil havacılık alanında kullanılacak olan Türkiye'nin ilk yerli radar sistemi Millî Gözetim Radarı (MGR) olan radar sisteminin saha kabul çalışmaları tamamlandı. Ülkemizin ilk yerli ve millî PSR (Primary Surveillance Radar) sistemi olma özelliğini taşıyan Millî Gözetim Radarı (MGR), DHMİ ve TÜBİTAK iş birliği ile tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirildi. Söz konusu sistem hava trafik kontrol hizmetlerinde kullanılacak.

HAVA TRAFİK KONTROLÖRÜ EĞİTİM SİMÜLATÖRÜ (atcTRsim)

Hava Trafik Kontrolörü Eğitim Simülatörü ’nün yazılımı tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirildi. Simülatörde; meydan kontrol, yaklaşma ve yol kontrol temel eğitimleri başta olmak üzere her düzeyde hava trafik kontrol eğitimleri veriliyor. Simülatör, başlangıç seviyesinden ileri seviye eğitime kadar tüm eğitim gereksinimlerini karşılıyor. EUROCONTROL, ICAO kurallarına ve uluslararası standartlara uygun.

FOD TESPİT RADARI (FODRAD)

DHMİ ve TÜBİTAK-BİLGEM ortaklığıyla geliştirilen FOD Tespit Radarı (FODRAD) ile yabancı madde hasarı kaynaklı kazaların önüne geçiliyor. FODRAD, havalimanlarında uçuş pisti üzerindeki yabancı madde kalıntılarını (Foreign Object Debris–FOD) tespit ederek operatöre uyarı veren, kalıntının pist üzerindeki konumunun ve kamera görüntüsünün gerçek zamanlı gösterimini yapan bir mm-dalga radar sistemi. Sistem geliştirme çalışmaları tamamlandı ve Antalya Uluslararası Havalimanı’na kurulumu yapıldı.

KUŞ TESPİT RADARI (KUŞRAD)

Uçuş güvenliği açısından büyük önem taşıyan Kuş Tespit Radarı (KUŞRAD), DHMİ’ye bağlı olan havalimanlarına ait kritik sahalarda, uçuş emniyetini olumsuz şekilde etkileyebilecek kuşların tespiti, havaalanı civarındaki göçmen kuşlara ait göç yollarının belirlenmesi ve iniş/kalkış trafik operasyonlarının belirlenen kuş hareketliliğine göre düzenlenmesi amacıyla yerli imkânlarla geliştirildi. 2017 yılında İstanbul Atatürk Havalimanına kurulumu tamamlanan radar başarıyla hizmet vermektedir.

DHMİ EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMİ (EYS)

DHMİ Eğitim Yönetim Sistemi’nin kaynak kodları ve alt yapısı tamamen DHMİ bünyesinde geliştirildi. Sistem, video eğitimler yapılabilmesini, düzenlenen çevrim içi eğitimlerin sistem kayıtlarının alınabilmesini ve eğitimlere ait ayrıntılı raporlar oluşturulabilmesini imkân sağlıyor.

UÇUŞ REHBERİM MOBİL UYGULAMASI

Uçuş Rehberim mobil uygulaması; Android ve iOS uygulama marketlerinden mobil cihazlara ücretsiz olarak indirilebiliyor. Kullanıcılar yolculuklarına başlamadan önce uçuşları ile ilgili tüm detaylara tek bir dokunuş ile erişerek bütün yolculuklarını planlayıp takip edebiliyor. Havalimanı sınırları içerisinde hızlı ve ücretsiz internet erişimi imkânı da sunan mobil uygulama, kullanıcı dostu ekranları ile hava yolu yolcularına hizmet veriyor.

UÇUŞ BİLGİ SİSTEMİ (FIDS)

Uçuş Bilgi Sistemi (FIDS), DHMİ Bilgi Teknolojiler Dairesi Başkanlığı öz kaynakları ile geliştirildi. Sistem, havalimanlarındaki tüm uçuşların iniş/kalkış bilgilerini (gecikme durumu, iptal durumu, tahmini geliş saati vs.) ekranlar vasıtasıyla gösteriyor. Yolcuları, karşılayıcıları ve yer hizmetlerini doğru ve zamanında yönlendiriyor. Çoklu dil desteği sunan sistem, kullanıcı dostu ara yüze (web tabanlı) sahip.

AIS PORTAL UYGULAMASI

DHMİ AIS PORTAL uygulaması, NOTAM servisi Avrupa Havacılık Bilgi Veri Tabanı (EAD) sistemi ile entegredir. Türkiye ve tüm dünya ülkelerinin güncel NOTAM bilgilerini anlık olarak havacılık sektörünün kullanımına sunuyor. Çoklu dil desteği sunan sistem, kullanıcı dostu ara yüze (web tabanlı) sahip ve sezonluk uçuş kayıtları oluşturulabiliyor. Reklam, tanıtım ve bilgilendirme, video, resim ve slaytlarının gösterilmesine imkân veriyor. Ayrıca uçuş bilgi monitörlerinin tümünün sistem üzerinden izlenebilmesini sağlayabiliyor.

AFET ACİL DURUM YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ

Afet Acil Durum Yönetim Bilgi Sistemi;  afet ve acil durum öncesinde, esnasında ve sonrasında DHMİ afet ve acil durum yönetimi faaliyetlerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan bir sistem. Kuruluşumuz bünyesinde yürütülen faaliyetlerin ulusal ve uluslararası normlara uygunluğunu kolaylaştırıp, DHMİ’nin afet ve acil durum yönetimi konusundaki kurumsal yetkinliğini yükselten bir uygulama.

UÇUŞ İZLE UYGULAMASI

Uçuş İzle uygulamasına, Uçuş Rehberim mobil uygulamasıyla entegre bir şekilde veya bağımsız olarak tarayıcı üzerinden erişilebiliyor. Türkiye hava sahasındaki ticari ve transit uçuşların tamamını harita üzerinden canlı göstererek, kullanıcıların havada canlı uçuş takibi ve uçuş hakkındaki tüm bilgileri detaylı biçimde edilebilmelerini sağlıyor.

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER