Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
13.05.2023
Yazı Boyutu
A

DHMİ’NİN YERLİ VE MİLLÎ İMKÂNLARLA GELİŞTİRDİĞİ YENİ PROJESİ “ELEKTRONİK UÇUŞ STRİP SİSTEMİ” HİZMETE VERİLDİ



DHMİ tarafından yenilikçi bir anlayışla yürütülen ve dünya havacılık sektöründe büyük beğeni toplayan ARGE çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. 

Hava Trafik Kontrolörlerinin iş yükünü ve insan hatası faktörünü azaltarak uçuş operasyonlarının hız ve emniyetini en üst seviyeye çıkarmak amacıyla geliştirilen Elektronik Uçuş Stribi Sistemi (EFS)'nin havalimanlarına kurulumu devam ediyor.

Fikri ve sınai mülkiyet hakları Kuruluşumuza ait olan Electronic Flight Strip – Elektronik Uçuş Stribi (EFS) Sistemi, DHMİ ve TÜBİTAK iş birliği ile Türk mühendislerince ve yerli imkânlarla geliştirildi.

Meydan Kontrol Kulesi ünitelerinde hava trafik akışının emniyetli ve verimli şekilde yönetilmesine katkı sunan sistem, kâğıt striplerin yerini alarak uçuş bilgilerinin elektronik ortamda takibini ve kaydını sağlıyor. Striplerin elektronik olarak sektörler arası transferine imkân sağlayan sistem, pek çok otomasyonu da beraberinde getirerek hava trafik kontrolörlerinin iş yükünü hafifletiyor, insan hatasını asgariye indirerek operasyonun emniyetini artırıyor.

SEKİZ HAVALİMANINA KURULAN SİSTEMİN DİĞER HAVALİMANLARINA KURULUMU DEVAM EDİYOR

EFS sisteminin Ankara Esenboğa Havalimanı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Tekirdağ Çorlu Atatürk Havalimanı, Gaziantep Havalimanı, Muğla Dalaman Havalimanı, Isparta Süleyman Demirel Havalimanı, Alanya Gazipaşa Havalimanı ve Bursa Yenişehir Havalimanına kurulumu tamamlandı.

Antalya Havalimanı’nda kurulum çalışmaları devam eden sistemin; Uşak Havalimanı, Samsun Çarşamba Havalimanı, Trabzon Havalimanı, Balıkesir Koca Seyit Havalimanı, Denizli Çardak Havalimanı, Adana Havalimanı, Aydın Çıldır Havalimanı, Kapadokya Havalimanı, Şanlıurfa GAP Havalimanı ve Selçuk Efes Havalimanı’na kurulması planlanıyor.

EFS SİSTEMİNE DCL EKLENMESİYLE SİSTEM DAHA DA GELİŞİYOR 

Türkiye'nin 1 milyon km2'lik hava sahasını başarılı bir şekilde yöneten Kuruluşumuz, teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek yeni uygulamaları hızlı bir şekilde hayata geçirmeye devam ediyor.

Bu yenilikçi vizyonla havacılığımıza kazandırılan EFS sisteminin, dijital olanaklarla desteklenmesi için önemli bir adım daha atıldı. Ülkemizin bu alandaki bilimsel birikim ve tecrübeleri (know-how) ile geliştirilerek EFS sistemine entegre edilen DCL (Digital Clearance – Dijital ATC Müsaadesi) sistemiyle trafiklerin kalkışından önce sesli iletişim vasıtasıyla alınan kalkış müsaadesinin dijital ve otomatik olarak pilotlara iletilmesi sağlanıyor.

Böylece hava trafik yönetiminde kullanılan sesli iletişimdeki yoğunluk ve ATC-Pilot iş yükü azaltılarak hizmet performansı önemli ölçüde artırılıyor. İzmir Adnan Menderes ve Ankara Esenboğa Havalimanlarında EFS sistemine entegre edilerek kullanıma sunulan DCL sisteminin kısa süre içerisinde Muğla Dalaman ve Antalya Havalimanlarında da devreye alınması ve belli bir program dahilinde diğer havalimanlarına da kurulumu planlanıyor.

DHMİ ARGE'DE DE DÜNYA MARKASI

Türkiye'nin teknoloji üreten ülke olma vizyonuna uygun olarak çalışmalarını yürüten Kuruluşumuz, daha önce yurt dışından döviz karşılığı temin edilen proje ve sistemleri Ar-Ge projeleri kapsamında tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştiriyor.

Yenilikçi bir anlayışla ilgili kuruluşlarla da işbirliği yapılarak geliştirilen bu proje ve sistemler sayesinde dışa bağımlılık asgari düzeye indiriliyor, bu sayede millî ekonomiye önemli miktarda katkı sağlanıyor.

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER