Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
27.08.2022
Yazı Boyutu
A

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU’NDAN MÜJDE: İSTANBUL’DA BU YIL İÇİNDE 3 YENİ METRO HATTINI AÇIYORUZ



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbullulara müjde verdi ve bu yıl içerisinde 3 yeni metro hattını açacaklarını duyurdu. Karaismailoğlu, “Eylül ayında Sabiha Gökçen'in bağlantısını, Kasım ayında istasyonunda bulunduğumuz İstanbul Havalimanı metrosunu açıyoruz. Aralık ayında da Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi içinden geçecek, Kayaşehir'e ulaşacak, aynı zamanda İstanbul Havalimanı bağlantısını Bağcılar Güngören'de birleştirecek olan metro hattımızı bitirerek İstanbulluların hizmetine sunacağız” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, gençlerle birlikte Gayrettepe - İstanbul Havalimanı Metro hattında test sürüşü gerçekleştirdi. Ardından açıklama yapan Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı’nın geçtiğimiz günlerde 5G’li havalimanı yapıldığını anımsattı. Önümüzdeki günlerde de İstanbul Havalimanı’nın metrosuyla birlikte dünyanın enleri rekorlarını kırmaya devam edeceğini anımsatan Karaismailoğlu, “İstanbul Havalimanı Avrupa’nın en iyisi, dünyanın da 5’inci havalimanı oldu. Hem en yoğun havalimanı olması nedeniyle hem de İstanbul’un ve Türkiye’nin transit merkezi olması nedeniyle dünyanın bütün gözlerinin üzerinde olduğu önemli bir yatırımlarımızdan bir tanesi” dedi. 

METRO HATTIYLA BİRLİKTE İSTANBUL HAVALİMANI ENLERİN REKORLARINI KIRMAYA DEVAM EDECEK 

İstanbul Havalimanı’nın olduğu yerde daha önce yaşamın ve yeşilin hiç olmadığı, bu alanın ekonomik değerinin bulunmadığını aktaran Karaismailoğlu, tam 10 milyar 250 milyon euroluk yatırım yapıldığını ve şu anda İstanbul Havalimanı’nın 200 bin kişiye istihdam sağlayan dünyanın en prestijli projelerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Karaismailoğlu, “Hem devletin cebinden bir kuruş çıkmadan 10 milyar 250 milyon euroluk yatırımı yaptırdık hem de 25 yıllık işletme süresi içerisinde de 26 milyar euroluk kira geliri olan dünyanın en fizible projelerinden bir tanesi olarak ülkemize yüzyıllar boyu hizmet edecek bir eseri ortaya çıkardık. İstanbul Havalimanı günlük 1400’e yakın uçakla ve bunun yanında 230 bin yolcusuyla dünyanın dikkatini çekmeye bugünden sonra da devam edecek.  Bugün incelemelerinde bulunduğumuz Kağıthane Metro hattıyla birlikte İstanbul Havalimanı enlerin rekorlarını kırmaya devam edecek” dedi. 

HEDEFİMİZ KASIM AYINDA BİTİRMEK

Sabah Kağıthane’den metroya binerek havalimanına geldiklerini dile getiren Karaismailoğlu, “Metromuzu test ettik. Herhangi bir problemimiz yok. Sinyalizasyon sertifikasyon sürecimiz devam ediyor. Testlerimiz devam ediyor. Hedefimiz kasım ayı itibarıyla İstanbul Havalimanı'na bütün vatandaşlarımızın metroyla ulaşmaya başlamasını sağlamak. Kağıthane- İstanbul Havalimanı arasını kasım ayında, ondan 6 ay sonra da Gayrettepe uzantısını bitirerek, 37,5 kilometrelik Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunu hizmete alacağız. Bu hattımızın devamı olan İstanbul Havalimanı-Arnavutköy-Başakşehir-Halkalı ve Marmaray'la birlikte Küçükçekmece bağlantısını da 2023 yılı itibarıyla bitirerek, 32 kilometre artı 37 kilometre, yani yaklaşık 70 kilometrelik metro hattını, İstanbul'un Avrupa Yakası'nı çepeçevre saran metro hattının tamamını 2023 yılı içinde bitirerek milletimizin hizmetine sunmanın heyecan içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da devam eden metro hatlarının da olduğuna vurgu yapan Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yine bu hattımızın devamı olan İstanbul Havalimanı Küçükçekmece bağlantısına bağlanacak olan Başakşehir-Çam Sakura  Hastanesine devam eden metro hattımızı da Aralık ayı itibariyle açmayı planladık. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Yine Sabiha Gökçen Havalimanımızı da metroyla buluşturuyoruz. Eylül ayı içerisinde Kadıköy-Kartal-Pendik’ten İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı bağlantısını da bitirerek, İstanbul’un iki havalimanını da metroyla buluşturmuş olacağız. Sabiha Gökçen Havalimanı metrosunu da hedefimiz Eylül ayı içerisinde hizmete almaktır.”

PLANLI YATIRIMLARIN SONUÇLARINI ALMAK GURUR VERİYOR

“Avrupa havalimanlarından kaos yaşanırken, Türkiye havalimanlarında konfor yaşanıyor” diyen Karaismailoğlu, son 20 yıldır yapılan planlı yatırımların sonuçlarını almanın gurur verdiğini söyledi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “İstanbul'da devam eden yatırımlarımızdan, Bakırköy Sahil-Güngören-Bahçelievler-Bağcılar-Kirazlı metro hattında çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. 2023 itibarıyla bu hattı bitirmeyi hedefledik. Altunizade-Çamlıca kesiminde de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Şu an İstanbul'da tam 250 kilometre işletilmekte olan metro hattımız var. Bakanlık olarak 103 kilometre metro hattımızı da bitirdiğimizde, Marmaray'ı da saydıktan sonra İstanbul'un metrolarının yüzde 50'sinden fazlasını, Bakanlık olarak biz vatandaşımızın hizmetine sunmuş olacağız. 103 kilometre metro hattımızda herhangi bir sorun yok, çalışmalar çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu yıl içerisinde üç tane metro hattımızı, eylül ayında Sabiha Gökçen'in bağlantısını açıyoruz, kasım ayında istasyonunda bulunduğumuz İstanbul Havalimanı metrosunu açıyoruz, aralık ayında da Başakşehir Çam ve Sakura Şahir Hastanesi içinden geçecek, Kayaşehir'e ulaşacak, aynı zamanda İstanbul Havalimanı bağlantısını Bağcılar Güngören'de birleştirecek olan metro hattımızı aralık ayı içinde bitirerek İstanbulluların hizmetine sunacağız” şeklinde konuştu.

İNŞALLAH AKILLARINI BAŞLARINA ALIRLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde devam etmekte olan 100 kilometre metro hattı olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, “Keşke çalışmalar düzgün gitseydi, onlar da bizim yaptığımız metro hatlarıyla birlikte bitirilerek İstanbulluların hizmetine sokulsaydı, ama maalesef çalışmalar çok yavaş gidiyor. Bu gidişle bu çalışmalarla yaklaşık 10 yılda bu metrolar zor biter. Bu metrolar 2019 yerel seçimler öncesinde başlanmış metrolardı. Bu metroların ilk yılları, hazırlık aşaması zor geçen süreçlerdir. Ondan sonra başlandığında işte hızlı bir şekilde devam eder. 2019 yerel seçimlerine kadar bu hazırlıkların hepsi tamamlanmış ve işlere başlanmıştı. Ama maalesef yeni gelen zihniyetin bu metroları yapmama inadı nedeniyle, bu metrolar maalesef İstanbulluların hizmetine sunulamamaktadır. İnşallah akıllarını başlarına alırlar, görevlerini hatırlarlar ve İstanbul için olmazsa olmaz bu metro hatlarının bir an önce bitmesi için çaba gösterirler. Çünkü; bu metro hatları İstanbul ulaşım ana planı çerçevesinde planlanmış ve yatırıma başlanmış, birbirini tamamlayan hatlardır. Bir tanesi bile yapılmazsa, bölgesi için eksik olur. Bir tarafta yoğun çalışan işleri bitirmek için çalışan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, bir tarafta inşaatı devam eden metro hatları üzerine harfiyat dökülen yönetim ve zihniyetle karşı karşıya İstanbul. En doğru kararı vatandaşımız seçim döneminde verecek” değerlendirmesinde bulundu.

Kağıthane-İstanbul Havalimanı metrosunun saatte 120 kilometre hıza sahip, dünyanın en hızlı metrolarından biri olacağını kaydeden Karaismailoğlu, “Aynı zamanda yapım aşamasında da dünyanın enlerinden biri. Burada 10 tane tünel açma makinesi aynı anda çalışarak bu işi hızlı şekilde bitirdi” dedi.

 

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER