Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
29.10.2023
Yazı Boyutu
A

YK BAŞKANI VE GENEL MÜDÜRÜMÜZ HÜSEYİN KESKİN'İN "29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI" MESAJI



Kıymetli mesai arkadaşlarım,

Tarihte benzeri görülmemiş bir kahramanlık destanı yazarak çok zor şartlarda kurduğumuz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümüne kavuşmanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz.

20. yüzyılın başında, sömürgeci devletlerin işgal girişimlerine maruz kalan milletimiz, istiklalini ve istikbalini korumak için varını yoğunu ortaya koyarak başlattığı Kurtuluş Savaşı’nı şanlı bir zaferle taçlandırdı.

Ay yıldızlı bayrağımız vatanın göğünü ilelebet süslesin, ezanımızın gür sesi hiç susmasın, ecdadımıza cihana hükmetme kudretini bahşeden manevi değerlerimiz tarumar olmasın diye “bir gül bahçesine girercesine” toprağa düşen aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimize sadece istiklalimizi değil, istikbalimizi de borçlu olduğumuzun bilincindeyiz.

Bu bilinçle, geçmişe saygı duyarak geleceğe umutla bakıyor, dünyanın yükselen güçleri arasında yer alan bir devlet olmanın gururuyla aydınlık yarınlara doğru emin adımlarla ilerliyoruz.

'3000 yıllık devlet, asırlık Cumhuriyet’in’, 90 hizmet yılını geride bırakmış millî bir kuruluş olarak Cumhuriyet tarihine birbirinden büyük eserler kazandırdığımız için bahtiyarız.

İnsan ömrü için uzun, devlet ve kurumlar için kısa sayılabilecek bu süre içinde Türkiye’nin ihtiyaç duyulan illerinde havalimanları inşa eden kuruluşumuz, ülkemizin havacılık altyapısını önemli ölçüde güçlendirdi.

Bu eserler, havacılığın altın dönemi olarak tarihe geçen son 21 yılın adeta havacılık hizmet ön sözü oldu.  

Sayın Cumhurbaşkanımızın üstün vizyonunu yansıtan ileri hedeflerin 2003 yılından itibaren Bakanlığımızca hayata geçirilmesiyle sektörde tarihi bir dönüşüm yaşandı.  Bu süreçte yapılan düzenlemeler ve atılan devrim niteliğindeki kararlı adımlar, ilgili kuruluşların yolunu açtı; bu çerçevede DHMİ, Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerini hayata geçirdi. Bu büyük atılım, dönüşüm, gelişim döneminde, havalimanlarının fiziki şartlarının iyileştirilmesi ve modern bir çehreye kavuşturulması sağlandı, yeni havalimanları dünyadaki rakipleriyle yarışacak ve hatta onları her bakımdan geride bırakacak nitelikte inşa edildi.

Böylece Sayın Cumhurbaşkanımızın “her Türk vatandaşı hayatında en az bir kere uçağa binecek”, “hava yolu halkın yolu olacak” ifadeleriyle ortaya koyduğu büyük hedefe ulaşıldı. Türkiye’nin Zafer Anıtı İstanbul Havalimanı ile taçlanan ülkemizin dört bir yanını modern havalimanlarıyla donatma azmi, hayalken gerçek olan binlerce büyük proje ile ülkemizi Türkiye Yüzyılı’na taşıyan bir hizmet seferberliğine dönüştü.

Teknolojik altyapısını süratle güçlendiren, tüm yurda birbirinden güzel havalimanları inşa eden DHMİ’nin milletimizin takdirle, tüm dünyanın gıpta ile takip ettiği tarihi başarılarına rakamlar tanıklık ediyor.

2003'te 26 olan aktif havalimanı sayımız 2023 yılında 57’ye ulaştı. 2003’de uçak park yeri sayımız 326 iken şimdi bu sayı 1.439. 

2003 yılında yolcu ve çevre dostu havalimanlarımızda 34.443.665 misafirimize hizmet veriyorduk, 2022 yılı sonu itibarıyla yolcu trafiğimiz 182.225.531’e, uçak trafiğimiz 1.883.471’e ulaştı. Turizm cenneti ülkemize havalimanlarımızın katkısı hayati seviyede.

Avrupa sıralamasında ilk sırayı rakiplerine kaptırmayan İstanbul Havalimanı’mız yeni rekorlarla yüzümüzü güldürmeye devam ediyor. Turizmin hava koridoru Antalya tüm dünyanın gözdesi, diğer havalimanlarımız da öyle.

Özellikle son 21 yılın altın hizmet halkalarını sıralarken 1 milyon km²’lik hava sahasının emniyetli yönetiminden, yolcu memnuniyetini önceleyen havalimanı işletmecilik başarısından, çevreye duyarlı, engelli dostu uygulamalardan, yerli ve millî sistemleri ülkemize kazandıran ARGE projelerinden de iftiharla bahsetmemiz gerekiyor. 

Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu, Bakanlığımızın destekleri ile Türkiye Yüzyılı’nın öncüsü eserler ortaya koymaya, böylece geleceğe imza atmaya kararlılıkla devam ediyoruz.

Bu düşüncelerle aziz milletimizin ve kıymetli mesai arkadaşlarımın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyor, yüzüncü yılını idrak ettiğimiz Cumhuriyetimizin ilelebet payidar kalmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, şehit ve gazilerimizi minnetle anıyorum.

 

Hüseyin KESKİN
DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı
ve Genel Müdürü

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER