Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
20.05.2023
Yazı Boyutu
A

YK BAŞKANI VE GENEL MÜDÜRÜMÜZ HÜSEYİN KESKİN'İN 90. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ MESAJI



Kıymetli mesai arkadaşlarım,

Üstün gayretleriniz, emek ve alın terinizle bir dünya markası haline getirdiğiniz sivil havacılığımızın gurur kaynağı, Türkiye'nin güzide kuruluşu DHMİ'nin 90’ıncı yılını idrak etmenin sevinç ve heyecanı içindeyiz.

DHMİ'nin kurulduğu 20 Mayıs 1933 tarihinden bu yana geçen 90 yılda sivil havacılığımız sürekli büyüdü, gelişti. Kuruluşumuz bu istikrarlı gelişmenin, baş döndürücü büyümenin daima öncüsü, temel dinamiği oldu. 

Adeta bir hizmet destanı olan şanlı geçmişimizden aldığımız güç ve kazandığımız tecrübe ile hayata geçirdiğimiz Cumhuriyet tarihinin en büyük havacılık projeleri sayesinde ülkemizin dünya havacılığının merkezi haline gelmesiyle ne kadar iftihar etsek azdır.

Havacılığımızın altın dönemine tekabül eden son 21 yılda havalimanı işletmeciliği ve hava seyrüsefer yönetiminde yaşanan değişim, dönüşüm ve elde edilen başarı göz kamaştırıcı…

DHMİ'yi küresel havacılığın parlayan yıldızı haline getiren başarılara tanıklık eden rakamları sizinle paylaşmak isterim. 

2003 yılında 26 olan aktif havalimanı sayımız 2023'te %119 artışla 57'ye ulaştı.

Bu süre zarfında terminal kapasitesi %508 artışla 334,95 milyon yolcu/yıl seviyesine yükseldi.

Söz konusu dönemde seyrüsefer yardımcı cihazlarımızın sayısı %158 artışla 555'e ulaştı.

Ayrıca yurdun dört bir yanını donattığımız havalimanlarımızla vatandaşlarımız hava yolu ile seyahatin konforuyla tanıştı. 2003'te 34.443.655 olan toplam yolcu trafiği 2022’de %429 artışla 182.225.531 'ye yükseldi; uçak trafiği (overflight dâhil) 2003'te 529.205 iken 2022'de %256 artışla 1.883.471’e ulaştı.

Hava yolu kargo kapasitesi ise 2003'teki 303 ton seviyesinden 2022'de %783 artışla 2.676 ton seviyesine yükseldi.

Veriler, özellikle son 21 yılın havacılıkta değişim, dönüşüm, atılım dönemi olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.

Mühim bir yönetimsel başarıya da işaret eden bu süreçte Türkiye Yüzyılı vizyonunun habercileri olan Cumhuriyet tarihinin en büyük havacılık yatırımlarına imza atıldı.

Yurdun dört bir yanına dünyadaki emsallerini her bakımdan geride bırakan modern yeni havalimanları açıldı, güçlü Türkiye'nin imar ve inşa kabiliyetinin nişanesi olan yeni terminal binaları hizmete girdi. 

Türk havacılığını dünyanın zirvesine taşıyan, dünyanın en iyisi, rekorlara doymayan İstanbul Havalimanı sadece Kuruluşumuzun değil ülkemizin gurur abidesi olarak şimdiden tarihe geçti. Ne kadar övünsek azdır. 

Dünyanın gıpta ettiği, milletimizin takdirle alkışladığı bu muhteşem eserlerle yetinmiyor, halkımızın hayatını kolaylaştıracak, refahını artıracak büyük projelere yenilerini ekleyerek geleceğe koşumuzu kararlılıkla sürdürüyoruz. 

Temel görevlerimizden biri olan hava seyrüsefer hizmetlerinde de ileri teknolojik altyapı ve yetişmiş insan gücümüzle dünyaya örnek olacak bir düzeydeyiz. Yaklaşık 1 milyon km2’lik Türk hava sahasını maharetle yönetiyor, yerdeki üstün başarılarımızı gök vatana da taşıyoruz.

Yolcu ve çevre dostu projelerimizi geliştirirken dijital dönüşüme ve mobiliteye verdiğimiz önem doğrultusunda hayata geçirdiğimiz, misafirlerimize dijital çözümler ve çeşitli kolaylıklar sunan yenilikçi uygulamalarımıza her geçen gün bir yenisini ekliyoruz.

Geliştirdiğimiz teknoloji temelli yerli ve millî projelerimizin sayısı gün geçtikçe artıyor. Dışa bağımlılığı azaltıp millî ekonomiye önemli miktarda katkı sağlayan ARGE projelerimiz yurt dışında da büyük ilgi görüyor, takdir topluyor.  Bunlardan birisi olan Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE) sisteminin “İki Devlet Bir Millet” şiarıyla havacılıkta da iyi ilişkiler geliştirdiğimiz can Azerbaycan'a hizmet verecek oluşundan çok mutluyuz. 

“Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Havacılık” ilkesini temel alan yönetim anlayışımızla geliştirdiğimiz projelerde ve mevcut havalimanlarımızda öncelikli prensiplerimiz arasında çevreye duyarlılık bulunuyor. 54 havalimanımızın hak ettiği sıfır atık belgesi ve 50 havalimanımıza verilen Uluslararası Havalimanı Karbon Akreditasyonu Sertifikası bu konuda küresel ölçekte ne kadar iddialı ve başarılı olduğumuzun tescili...

Bunların yanı sıra havalimanlarımızda erişilebilir uygulamaları hızla ve hassasiyetle hayata geçirmeye sürdürüyoruz. Bu sayede Erişilebilirlik Belgesi alan 38 havalimanımız ve çalışmaların sürdüğü diğer havalimanlarımızla engelleri birlikte ortadan kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

Kıymetli mesai arkadaşlarım,

Yönetim felsefemizin bizi daima yeni hedeflere sevk eden bir düsturu vardır: her başarı yenisinin işaret fişeğidir! Bu anlayışla yeni proje ve yatırımları hız kesmeden sürdürmeye azim ve kararlılıkla devam ediyoruz.

Bu kapsamda; önem verdiğimiz yatırımlardan biri olan Amasya Merzifon Havalimanı’nın yenilenen terminal binasını ülkemize kazandırdık.

Geçtiğimiz yıllarda temelleri atılan Malatya ve Kayseri Havalimanları yeni terminal binalarının çalışmaları süratle devam ediyor.

Bölgeyi yeni bir havacılık merkezi haline getirecek Çukurova Havalimanı’nı da bu yıl milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz. 

Kuruluşumuzun tüm birimlerinin gayreti ile ekip dayanışması içinde yürütülen Antalya ve Esenboğa Havalimanlarının Kapasite Artırımına Yönelik İlave Yatırımların Yapımı ile İç/Dış Hatlar, Genel Havacılık, CIP Terminalleri ve Mütemmimlerinin İşletme Haklarının Kiralanmak Suretiyle Verilmesine ilişkin ihalelerin önemini bir kere daha vurgulamak istiyorum.

Devlet garantisi, hazine garantisi ve yolcu garantisi bulunmayan bu ihaleler sayesinde hem kamu kaynağı sarf edilmeden havalimanlarımız yenilenip genişletilecek, hem de Kuruluşumuz peşin tahsil ettiği meblağ ile beraber önemli miktarda kira geliri elde edecek.

Değerli mesai arkadaşlarım,

Ülkemizi ve kuruluşumuzu zirveye taşıyan, tüm dünyanın imrendiği bu büyük başarıları hep beraber, ortak akıl ve alın teri ile kazandığımızın bir kez daha altını çizmek istiyorum.

Bundan sonra da dünyanın zirvesine taşıdığımız sivil havacılığımızı daha da geliştirmek, yenilikçi uygulamalarımızla, yolcu odaklı ve çevreye duyarlı yönetim anlayışımızla Türkiye Yüzyılı vizyonuna layık proje ve eserleri hayata geçirerek zirvedeki yerimizi daima muhafaza edeceğiz.

Doksan yıldır yolcu ve çevre dostu havalimanlarında milletimize hizmet sunan, uzakları yakın eden, sadece iller, bölgeler arasında değil gönüller arasında da köprüler kuran DHMİ, geleceğe koşusuna aynı kararlılıkla devam edecek.

Bu düşüncelerle, kıymetli mesai arkadaşlarımın ve ortak geçmişe sahip olduğumuz Türk Hava Yolları A.O. çalışanlarının 90. kuruluş yıl dönümünü tebrik ediyorum.

En verimli çağlarını kurumlarına seve adayarak DHMİ’yi zirveye taşıyan saygıdeğer emeklilerimize sağlıklı, uzun ömürler diliyorum.

İnsan ömrü için uzun, bir kuruluşun tarihi için kısa bir süre olan doksan yıl içinde vefat eden DHMİ ailesinin kıymetli mensuplarına Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum.

Başarı ve hizmetle dolu nice 90 yıllara inşallah...

DHMİ Çalışıyor, Türkiye Uçuyor!

 

Hüseyin KESKİN
DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı
ve Genel Müdürü

 

 

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER