Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
31.12.2021
Yazı Boyutu
A

YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE GENEL MÜDÜRÜMÜZ HÜSEYİN KESKİN'İN YENİ YIL MESAJI



Kıymetli Mesai Arkadaşlarım;

Bölgesinde lider, dünyada söz sahibi ülke olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Türkiye, son 20 yılda Cumhuriyet tarihinin en büyük ulaştırma projelerini hayata geçirmeyi başarmış; bu sayede ülkemiz, dünya sivil havacılığı nezdinde saygı uyandıran, gıpta edilen, örnek alınan bir seviyeye ulaşmıştır. 

Bu süre zarfında tüm dünyaya örnek olan uluslararası standartlarda birçok projeyi hayata geçirdik. Yurdun her yanını donattığımız, dünyadaki rakipleriyle fiziki şartlar ve modernlik açısından yarışan havalimanları ve yeni terminal binalarını yolcularımızla buluştururduk. Millî ve yerli imkânlarla geliştirdiğimiz sistemleri de havacılığımızın hizmetine sunduk.

Türkiye'nin havacılık sektöründeki küresel rekabette önemli bir oyuncu haline geldiği bu şahlanış döneminde çağ atlayan havacılığımız, geride bıraktığımız 2021 yılında da geleceğe yürüyüşünü emin adımlarla sürdürdü. 

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik hayata geçirdiğimiz başarılı uygulamalarla havacılığımız, bu olumsuz süreci en az kayıpla atlatmayı başardı. Ardımızda bıraktığımız 2021’deki uygulamalarımız, dünya havacılık otoriteleri tarafından da büyük övgü aldı. 

Tüm bu başarılı uygulamalar sonucunda, havalimanlarımızda gerçekleşen yolcu ve hava trafikleri önceki yıla nazaran önemli ölçüde artış gösterdi. 2021 yılında, kesin olmayan verilere göre, havalimanlarımızda toplam 128 milyon 529 bin 368 yolcuya, 1 milyon 450 bin 559 uçağa hizmet verildi.

Yapılanı yeterli görmeyip daha büyük hedeflere koşar adım ulaşma vizyonu ile geride bıraktığımız yılda da yeni büyük eserlerin temelini attık.  

2021’de Malatya’nın gerçek kapasitesini ortaya çıkaracak Malatya Havalimanı yeni terminal binasının inşasına başladık. Projenin tamamlanmasıyla yıllık yolcu kapasitesini 1 milyon 200 bin yolcudan 2,5 milyon yolcuya çıkaracağız. Malatya, havayolu taşımacılığı ve trafiğinde çok daha önemli bir konum üstlenecek.

Bazı nedenlerle yapımı geciken Çukurova Havalimanı üst yapı işini yeniden ihale edip,  inşaat çalışmalarına hız verdik. Alt yapı inşaatı ise yüzde 98 seviyesine ulaştı. 1. Etabı, inşallah 2022’de tamamlayarak, havalimanımızı hizmete açacağız.

Trabzon, Erzurum, Elazığ havalimanlarında geniş kapsamlı pist bakım ve onarımlarını gerçekleştirdik.  Erzurum Havalimanı'na CAT III sistemini kurarak kötü hava koşullarından kaynaklanan uçak iptallerini asgariye indirdik.  

2021 yılının kuruluşumuzu ve ülkemizi gururlandıran bir başarısı da “Antalya Havalimanının Kapasite Artırımına Yönelik İlave Yatırımların Yapımı ile İç/Dış Hatlar, Genel Havacılık, CIP Terminalleri ve Mütemmimlerinin İşletme Hakkının Devri” kiralanması ihalesiydi. Türkiye'ye duyulan güvenin somut bir göstergesi olan bu ihale Açık ve şeffaf bir şekilde 01.12.2021 tarihinde gerçekleştirildi ve kira sözleşmesi taraflarca imza altına alındı. Büyük yatırımlarla yenilenen çehresiyle Antalya Havalimanı’mız ekonomimize ve Türk Turizmine katkı sunmayı sürdürecek.

Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle, Gaziantep Havalimanı yeni terminal binasının açılışını gerçekleştirdik. Modern bir havalimanında bulunması gereken tüm özellikleri taşıyan yeni terminal binası, şehrin her geçen gün gelişen ticaret ve sanayisine, üretim kudretine; turizmine, gastronomisine yani özetle bütünsel kalkınmasına büyük katkı sağlayacak. 

DHMİ'nin öncelikli hedefleri arasında yer alan enerji ve doğal kaynak tüketimini azaltma çalışmaları geçtiğimiz yıl da kararlılıkla devam etti. Bu çalışmalar uluslararası otoriteler tarafından da takdirle karşılandı. Küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı gerekli önlemlerin alındığı 12 Havalimanımız Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) Programı kapsamında 1. derece sertifika almaya hak kazandı.

Dünya sivil havacılığı nezdinde saygı uyandıran, gıpta edilen, örnek alınan bir yere taşıdığımız Türk havacılığını daha büyük başarılara ulaştırma azmi ve 2023 vizyonumuza adım adım yaklaşmanın heyecanı ile yeni yıla merhaba diyoruz. 

Çevre ve insan odaklı proje ve yatırımlarımız, 2022 yılında da hız kesmeden devam edecek. Hizmet kalitemizi her geçen gün daha da ileriye taşıyarak Türkiye’yi sivil havacılığın zirvesine taşıma yolunda gayretle çalışmaya devam edeceğiz.

Çok kısa bir sürede yapımı tamamlanan Tokat Yeni Havalimanı’nı yeni yılın ilk günlerinde yolcuların hizmetine sunmuş olacağız. Yeni havalimanımız şehrin gerçek potansiyelinin ortaya çıkması noktasında çok önemli bir misyonu eda edecektir.

Eşsiz vizyonuyla bizlere yol gösteren Sayın Cumhurbaşkanımıza, projelerimizi gerçekleştirme konusunda desteklerini esirgemeyen Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanımıza, gece gündüz demeden fedakârca çalışan tüm mesai arkadaşlarımıza ve ev sahipliği yaptığımız havalimanlarımızı tercih eden milyonlarca misafirimize ayrıca teşekkür ediyorum. 

Yeni yılın tüm dünyaya başta sağlık olmak üzere afiyet ve mutluluklar getirmesini diliyorum. İnşallah hep birlikte nice başarı dolu yıllara…

Hüseyin KESKİN
DHMİ YK Başkanı ve Genel Müdürü

 

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER