Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
5.06.2023
Yazı Boyutu
A

YOLCU VE ÇEVRE DOSTU PROJELERİN ÖNCÜSÜ DHMİ GELECEĞE NEFES OLMAYA DEVAM EDİYOR



50 havalimanına Havalimanı Karbon Akreditasyonu Sertifikası, 54 havalimanına Sıfır Atık Belgesi verildi.

DHMİ, gelecek nesillere daha sağlıklı bir dünya bırakmak için, yolcu ve çevre dostu havalimanlarında çevrenin korunması, sürdürülebilir yaşam çevrelerinin oluşturulması, iklim değişikliği ile mücadele ve uyum konularında çalışmalarını büyük bir hassasiyetle sürdürüyor.

Kuruluşumuz tarafından 2019 yılından bu yana yürütülen ‘’Karbonsuz Havalimanı Projesi’’ ile havalimanında faaliyet gösteren kuruluşlarla birlikte; geleceğe daha yaşanabilir bir çevre bırakmak için karbon salımı, hava kalitesi, gürültü, atık ve atık su yönetimi konularında sürdürülebilir havalimanı işletmeciliği amaçlanıyor.

Kuruluşumuz “Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Havacılık” ilkesine dayalı yönetim anlayışıyla, küresel ısınma ve iklim değişikliğine karşı gerekli önlemleri kararlılıkla uygulamaya devam ediyor. Bu yönde çalışmalar doğrultusunda, 50 havalimanına Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından yürütülen Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) Programı kapsamında sertifikalar verildi. Havalimanı kaynaklı karbon emisyonlarının azaltılmasına yönelik çalışmalar havalimanlarımızda yaygınlaştırılarak sürdürülüyor. Bugün yürüttüğümüz bu çalışmaların, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre için hayati önemde olduğunun bilinciyle çocuklarımıza bu değerli hazineyi miras bırakmak için kararlılıkla çalışıyoruz.

Tüm havalimanlarını kapsayacak şekilde belgelendirilmiş olan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ile faaliyetler belirli bir standart çerçevesinde yürütülüyor. Çevre odaklı yaklaşımımız doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesine tüm havalimanlarımızca uyum çalışmaları sağlandı; 54 havalimanımıza Sıfır Atık Belgesi verildi. Atıkların geri dönüşüme ve ekonomiye kazandırılması adına gereklilikler yerine getiriliyor.

Ayrıca, kuruluşumuzca havalimanları ve seyrüsefer istasyonlarının ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin çevre dostu yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması amacıyla 5 havalimanımızda GES Tesisi tamamlanarak faaliyete geçirildi.  Tüm havalimanlarımızda da GES Tesislerinin yapım çalışmaları devam ediyor.

Kuruluşumuz ile TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcılığı arasında yürütülen çalışmalarla tüm havalimanlarında Stratejik Gürültü Haritaları hazırlandı. Stratejik Gürültü Haritaları sürekli olarak güncel tutuluyor ve gürültü azaltımına yönelik eylem planları çalışmaları sürdürülüyor. Ayrıca İklim Değişikliği Stratejilerinin Hazırlanması, Yüzeyde Toplanan De-icing Sıvılarının Geri Kazanımı gibi çevre dostu projelerimiz sürdürülüyor.

Bunlarla birlikte, havalimanlarımızda kuruluşumuz hizmetlerinde kullanılmakta olan genel maksatlı araçların ilerleyen dönemlerde elektrikli araçlarla değiştirilmesi ve yer hizmetleri tarafından kullanılan hizmet araçlarında elektrikli araç kullanımının yaygınlaştırılmasına yönelik çeşitli çalışmalar yürütülüyor. DHMİ'nin öncelikli hedefleri arasında yer alan enerji ve doğal kaynak tüketimini azaltma çabaları her alanda kendini gösteriyor.

Tüm bunların yanında, Tarım ve Orman Bakanlığınca Türkiye genelinde gerçekleştirilen Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında havalimanlarımızda her yıl binlerce fidanın toprakla buluşturuyor, DHMİ olarak geleceğe nefes olmaya devam ediyoruz.

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER