Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

100 Logo TY Logo
red Logo
Görme Engelliler Sayfası
29.12.2023
Yazı Boyutu
A

YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE GENEL MÜDÜRÜMÜZ HÜSEYİN KESKİN'İN YENİ YIL MESAJI



Kıymetli Mesai Arkadaşlarım;

Türkiye son 21 yılda her alanda gerçekleştirdiği atılımlarla dünyada söz sahibi ülkeler arasında yerini almıştır.

Ülkemizin bu konumunu sağlamlaştırmak ve daha ileri bir noktaya taşımak üzere Sayın Cumhurbaşkanımızın eşsiz vizyonuyla ortaya koyduğu, ülkemizin her alanda en büyük atılım ve kalkınma seferberliği olarak tarihe geçecek olan Türkiye Yüzyılı’nda havacılığımızın yeri çok önemlidir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın geliştirdiği politikalar, gerçekleştirdiği uygulamalar doğrultusunda Türkiye bugün, dünya havacılığında önemli bir güç haline gelmiştir, havacılığın birçok faaliyet alanında öncü ve örnek bir ülke olarak çok itibarlı bir konuma yükselmiştir.

Cumhuriyetimizin 100. yılını büyük bir coşku ile kutladığımız 2023 yılını Cumhuriyet tarihinin en büyük havacılık projelerini hayata geçiren bir kuruluş olarak geride bırakmanın, bu başarılara katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz.

Türk havacılığının altın dönemi olarak nitelendirilen son 21 yılda; mevcut havalimanlarımızın fiziki şartlarının iyileştirilmesini ve modern bir çehreye kavuşturulmasını sağlamanın yanında; tüm dünyanın ilgi ile takip ettiği rakiplerini her bakımdan geride bırakacak niteliklere sahip yeni havalimanları inşa ettik. Bunların yanında, havalimanlarımızda benimsediğimiz yolcu ve çevre odaklı işletmecilik anlayışımız, üstün bir maharetle yönettiğimiz hava sahamızla Türk sivil havacılığının dünyanın zirvesine yerleşmesinde kuruluş olarak önemli bir paya sahibiz.

2023 yılının başında ülke olarak bizi derin bir yasa boğan asrın felaketiyle sarsıldık. Depremin yaralarını sarmak, vatandaşlarımızın yanında olmak üzere kuruluş olarak tüm imkânlarımızı seferber ettik. Bölgedeki vatandaşlarımızın tahliyesi ve insani yardım malzemelerinin bölgeye ulaştırılması için tüm gücümüzle çalıştık. Kişileri ve kurumlarıyla bütün ülke el ele vererek bu felaketinde de üstesinden geldik ve gelmeye devam ediyoruz. Yüce Allah milletimize ve insanlığa benzer acıları bir daha yaşatmasın, ülkemizi her türlü afet ve felaketlerden muhafaza buyursun.

Kuruluşumuzun faaliyetleri açısından başarılarla hafızalara yer etmiş bir yılı daha geride bırakıyoruz. 2023 yılında daha önceki yıllarda olduğu gibi havalimanlarımız rekordan rekora, başarıdan başarıya koştu.

Havalimanlarımızda 2023 yılının 11 aylık (ocak-kasım) döneminde toplam 199.866.627 yolcuya hizmet verildi. Aynı dönemde havalimanlarımızda toplam 2.007.477 uçak, 3.873.596 ton yük trafiği gerçekleşti.

Zafer Anıtımız İstanbul Havalimanı 2023 yılında da göğsümüzü kabartmaya devam etti. İstanbul Havalimanı, EUROCONTROL ve ACI EUROPE’un hava trafik raporlarında Avrupa’nın en yoğun havalimanları kategorisinde üst üste birinci olmanın yanında kargo trafiğinde de ilk sırada yer aldı. Ülkemizin turizme açılan kapısı Antalya Havalimanı ise en fazla trafik artışı yaşanan havalimanları arasında birinci olurken defalarca tüm zamanların rekoruna imza attı.

Ayrıca, 2018 yılında I. Etap 1. Fazının açılış törenini yaptığımız İstanbul Havalimanı Projesinin geride bıraktığımız 2023’te II. Etap Faz 2A’sının yer teslimi yapıldı.

Daha modern, konforlu, akıllı sistemlerle donatılmış, yolcu ve çevre dostu havalimanlarıyla ülkemizin değerlerine değer katmaya, her alanda yükselişine katkıda bulunmaya kararlıyız. Bu amaçla yatırım dönemi tamamlanmak üzere olan Çukurova Havalimanı Projesinin 2024 yılı Ocak ayı içerisinde açılışını gerçekleştireceğiz. Çalışmaların süratle devam ettiği Kayseri ve Malatya havalimanlarımızda ise 2024 yılında büyük ilerleme kaydedeceğiz.

2022 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle büyük bir heyecan ve coşku ile hizmete verdiğimiz ve kendilerinin "Türkiye’nin kalkınmada ve özellikle de hava yolu ulaşımında son 20 yılda katettiği mesafenin sembolü” olarak nitelendirdiği Rize Artvin Havalimanımız açılışından kısa bir süre sonra, 2023 yılı Aralık ayında 1 milyon yolcuya ulaştı.

2020 yılında, Esenboğa Havalimanı’nın kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç-dış hatlar, genel havacılık, CIP terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanmak suretiyle verilmesine ilişkin gerçekleştirdiğimiz ihale kapsamında kira bedelinin yüzde 25’i olan 140 milyon euro 2023 yılı Nisan ayında peşin olarak devletimizin kasasına girdi.

Bunların yanında uçuş ve yolcu trafiği her geçen gün artan Sabiha Gökçen Havalimanı'nın, kuruluşumuz tarafından inşa edilen ikinci pisti ve mütemmimlerini geçtiğimiz günlerde hizmete açmış bulunuyoruz.

Geçtiğimiz yıl geliştirdiğimiz yerli ve millî sistemlerimizle ülke sınırlarını aştığımız bir yıl oldu.

Kuruluşumuzun hava trafik yönetimi alanında tamamen yerli ve millî imkânlarla geliştirdiği Çok Amaçlı Radar Ekranı (ÇARE) Sistemi, saha testlerinden başarıyla geçerek Azerbaycan'da hizmete başladı.

Aynı şekilde kuruluşumuz tarafından geliştirilen; pilotlara, kullanacakları havalimanı ile ilgili meteorolojik bilgilerin, kullanılan pistin, kullanılan yaklaşma tipinin, geçiş yüksekliğinin, güncel pist ölçüm bilgilerinin ve havalimanına ait diğer bilgilerin ATIS telsizleri üzerinden hızlı bir şekilde iletilmesine imkân veren Sesli Otomatik Terminal Bilgi Servisi (Voice-ATIS) sistemi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ercan Havalimanı’nda hizmete verildi.

2023 yılında kuruluş olarak ortaya koyduğumuz proje ve sistemler; ülke çapında kullanımının yaygınlaşmasına ek olarak ödüllerle taçlandırıldı.

Sinop Havalimanı'mız, Türkiye Kalite Derneği (KALDER) tarafından verilen İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülleri kapsamında “Havalimanı Fahri Yolcu Denetim Sistemi Projesi" ile Kamu İktisadi Teşebbüsler Kategorisinde Jüri Teşvik Ödülüne layık görüldü.

DHMİ Elektronik Dairesi Başkanlığı bünyesinde 2017 yılından bu yana kalibrasyon faaliyeti yürütmekte olan CNS Kalibrasyon Laboratuvarımız katıldığı; akredite olan ve olmayı planlayan laboratuvarların yeteneklerinin karşılaştırılması amacıyla TÜRKAK ve TÜBİTAK UME’nin iş birliğiyle düzenlenen RF ve mikrodalga güç ölçümleri ile ilgili LAK çalışmasında, katılım sağlayan 11 laboratuvar arasında, "Denklik derecesi (D)" ve "En değerleri" üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda tüm ölçüm büyüklüklerinde başarılı sonuç elde eden ilk 3 laboratuvar içerisinde yer aldı.

Tamamen kuruluş imkânlarıyla gerçekleştirdiğimiz ve meteoroloji, pist, yaklaşma tipi, geçiş yüksekliği, güncel pist ölçüm ve havalimanlarına ait diğer bilgileri data link vasıtası ile dünyanın herhangi bir yerindeki uçağa iletilmesini sağlayan yerli ve millî Digital ATIS sistemi, hava taşımacılığında bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon hizmetleri sunan data link sağlayıcı kuruluş SITA tarafından sertifikalandırıldı. Bu sertifika sayesinde Digital ATIS sistemimiz, dünya çapında yaygın bir veri ağına sahip bulunan SITA'nın data link altyapısını kullanıyor.

Ayrıca kuruluşumuz tarafından, yüzde yüz yerli ve Türk mühendislerince geliştirilen “Akıllı Siber İstihbarat ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Projesi” Kamu Bilişim Ödülü’ne layık görüldü.

Bunların yanı sıra kuruluşumuz ve İstanbul Teknik Üniversitesi arasında hava trafik yönetimi alanında Ar-Ge çalışmalarını daha da güçlendirmek için akademik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi konusunda iş birliği protokolü yapıldı.

2023 yılının kuruluşumuz ve ülkemiz için en önemli gelişmelerinden biri şüphesiz ki havacılık alanında yürüttüğümüz uluslararası çalışmalardı.

Avrupa ve Asya'yı kapsayan bölgesel bir hava seyrüsefer koordinasyon platformu oluşturmak amacıyla kuruluşumuz ve Azerbaycan Hava Seyrüsefer Hizmeti Sağlayıcısı AZANS arasında imzalanan bir iş birliği protokolü ile Bölgesel Hava Seyrüsefer Emniyeti İş Birliği Platformu (SOCEA) kuruldu. Başkanlık görevi tarafıma tevdi edilen SOCEA’nın; hava trafik yönetiminde verimliliği ve inovasyonu artırmak, bölgesel iş birliğini sağlamak, hava seyrüsefer güvenliğini artırmak ve kritik bilgi ve tecrübelerin paylaşılmasını kolaylaştırmak gibi temel hedefleri bulunuyor. Bu doğrultuda söz konusu platforma en son Özbekistan Hava Seyrüsefer Otoritesi UZAERONAVIGATION katıldı. SOCEA'nın bu önemli genişleme hamlesi, bölgesel hava seyrüsefer hizmetlerinde ve uçuş güvenliğinde daha fazla iş birliğini sağlamak ve geliştirmek için önemli bir adım teşkil etmenin yanında platformun etkisinin bölgesel sınırların ötesine uzanacağının da bir göstergesidir. Bu şekilde bölgesel ve uluslararası hava taşımacılığı zincirini şekillendirmede ve geliştirmedeki rolü giderek daha önemli hale gelecek olan SOCEA, bölgesel ve küresel ölçekte daha güvenli, daha verimli ve daha entegre bir havacılık ekosistemine katkıda bulunacak.

Yolcu ve çevre odaklı yönetim anlayışımız doğrultusunda gerçekleştirdiğimiz uygulamalar havalimanlarımıza verilen çeşitli sertifikalarla belgelendi. Yolcu ve çevre dostu 50 Havalimanımız Uluslararası Havalimanları Konseyi (ACI) tarafından yürütülen Havalimanı Karbon Akreditasyonu (ACA) Programı kapsamında sertifika almaya hak kazandı. Dünya çapında toplamda 500 havalimanının sertifikalandırıldığı programda 50 havalimanı ile DHMİ, küresel ölçekte en yüksek sayıda ACA sertifikasına sahip havalimanı işletmecileri arasında 1. sırada yer aldı.

Bunun yanında “Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmeliği” kapsamında yer alan gereklilikleri yerine getiren 40 havalimanımız “Erişilebilirlik Belgesi” aldı; diğer havalimanlarımızda ise belgelendirme sürecine ilişkin çalışmalar titizlikle sürdürülüyor.

İnsan ve çevre odaklı yaklaşımımız doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadele etkinliğinin artırılmasına, Karbonsuz Havalimanı faaliyetlerine katkı sağlamak üzere yaptığımız çalışmaları artırarak devam ediyoruz. Bu kapsamda Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi kapsamında 2023 yılında Sivas Nuri Demirağ Havalimanına GES Elektrik Enerjisi Üretim Sistemi yapımı için ihale gerçekleştirerek sözleşme imzaladık. 2024 yılı Eylül ayında tamamlanması planlanan tesisle yılda 2 milyon kwh elektrik üretilecek.

Eşsiz vizyonu ile havacılığımızın çağ atlamasına öncülük eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, bakanlığımızın desteği ve doksan yıllık tecrübemizden aldığımız ilham ile 2023 yılı kuruluşumuz için parlak neticelerle taçlanan bir atılım dönemi oldu. İftihar ettiğimiz tüm başarılarımızdaki katkı ve emekleri için kıymetli mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda daha büyük projelere imza atma azmi ile yeni yılınızı en kalbî duygularla tebrik ediyor; 2024'ün milletimiz, havacılık camiası ve mesai arkadaşlarımız için hayırlara vesile olmasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.

Hüseyin KESKİN
DHMİ YK Başkanı ve Genel Müdürü

App img

DHMİ Mobil Uygulaması

DHMİ Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMİ TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER