Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

ADANA HAVALİMANI

red Logo
444 34 64

Seyrüsefer Servisler

Yazı Boyutu
A


 

Seyrüsefer Hizmetleri


 

Adana Havalimanı Başmüdürlüğü Hava Seyrüsefer Müdürlüğü Hizmetleri 


LACI2993.jpg 

ATC (Kule) ÜNİTESİ 

Meydan Kontrol Hizmeti: Uçakların emniyetli bir şekilde iniş - kalkış yapmasının sağlandığı, uçuşun ilk ve son evreleri olarak tanımlayabileceğimiz aşamalarda verilen hava trafik hizmetlerini kapsamaktadır.

Bu tanım kapsamında; Adana Havalimanı'nda sadece Meydan Kontrol Hizmeti verilmekte olup; yaklaşma kontrol hizmeti İncirlik Yaklaşma Kontrol (10. Tanker Üs Komutanlığı) tarafından sağlanmaktadır. Türkiye genelinde saha kontrol hizmeti Ankara'da Hava Trafik Kontrol Merkezi (HTKM) tarafından sağlanmaktadır.

Meydan Kontrol Hizmeti hava trafik kontrolörleri tarafından sağlanmaktadır. Limanımızdaki tüm hava trafik kontrolörlerimiz meydan kontrol ve yaklaşma kontrol derecelerine sahiptirler.

Hava Trafik Ünitesi sorumluluk alanı (CTR), Adana Havalimanı merkez olmak üzere 10 mil yarıçaplı ve 2000 feet yüksekliğindeki hava sahasını kapsamaktadır.

Adana Havalimanı meydan kontrol kulesi, günlük IFR ve VFR  olarak yaklaşık 130-180 hava trafiğine hizmet vermektedir.

Adana Havalimanı ILS, VOR/DME ve NDB hava seyrüsefer yardımcı cihazları ile teçhiz edilmiştir.

Adana Meydan Kontrol Kulesinde; 121.1 Mhz, 131.1 Mhz ve Ground 121.9 Mhz   frekansları hava trafiğine hizmet vermek için kullanılmaktadır. Emergency frekansı 121.5 Mhz, arama kurtarma frekansı 123.1 Mhz' dir. Hava trafiğine limanımız meteorolojik durumu ile ilgili bilgi vermek üzere kullanılan ATIS frekansımız 119.225 Mhz' dir.

Meydan Kontrol Kulesinde bir adet radar monitörü, bir adet uçuş bilgi ve takip sistemi,  hızlı muhabere yapılmasını sağlayan iki adet VCS monitörü, meteorolojik bilgileri aktaran bir adet AWOS monitörü, uçuş planlarının takip edildiği AFTN cihazı, bir adet ADS-B monitörü bulunmaktadır.

aim.jpg



AIM ÜNİTESİ (HAVACILIK BİLGİ YÖNETİMİ)


Adana Havalimanı’nda uçuşların etkin ve emniyetli bir şekilde yürütülebilmesi için havacılık verilerini, uluslararası standartlarda uçuşlardan önce toparlamak, kullanılır hale getirmek ve ilgili tüm sivil havacılık kuruluş yada havayolu şirketlerine zamanında gönderme görevi Hava Seyrüsefer Müdürlüğü AIM ünitesi tarafından yerine getirilmektedir.

Havalimanımızda Havacılık Bilgi Yönetimi (AIM) Biriminin yürüttüğü ana görevler konu başlıklarıyla aşağıdadır;

  1. Havacılık bilgilerini yayınlama,
  2. Uçuş müsaadeleri ve permi takibi,
  3. Uçak işletme ruhsat, uçak tescil, uçuşa açma/kapama ve pilotlara yönelik uygulamaların takibi,
  4. NOTAM (Havacılara Uyarı) işlemleri,
  5. Uçuş planlarının takibi, denetimi ve dağıtımı,
  6. Genel Müdürlük tarafından yayınlanan AIP (Havacılık Enformasyon Yayını) ve değişikliklerinin (AMDT) takibi,
  7. Türk hava sahasında icra edilen ilgili askeri faaliyetlerin takibi,
  8. Uçak şirketlerinin uçuş tarifelerinin izlenmesi ve slota uymalarının sağlaması,


Adana Havalimanı AIM Ünitesinde yeterli sayıda lisanslı Havacılık Bilgi Yönetimi Uzmanı bulunmaktadır. Ünitemizde nöbetli çalışma usulü ile 24 saat hizmet verilmektedir.

AIM Ünitesinde iki adet AFTN istasyonu, bir adet uçuş bilgi ve takip sistemi, bir adet EAD sistemi, bir adet haberleşme bordu ve uçuş takibinin daha verimli yapılabilmesi için kullanılan 1 adet tescil sorgulama, CFMU sisteminin bulunduğu bilgisayar ve 2 adet SSB telsiz cihazı bulunmaktadır.

Adana Havalimanı AIM Ünitesi tarafından günlük ortalama yayınlanan; VFR plan sayısı 30-40 adet, uçuş takip sisteminden girilen trafik sayısı 100-140 adet ve AFTN-TCP istasyonundan işlem yapılan mesaj sayısı 1200 adettir.​

App img

DHMI Mobil Uygulaması

DHMI Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMI TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER