Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

HATAY HAVALİMANI

red Logo
444 34 64

Alışveriş

Yazı Boyutu
A


Nar Ekşisi

Çocukluğumuzda bilgimizi sınamak için klasik bir bilmece sorarlardı: "Çarşıdan aldım bir tane, evde açtım bin tane. Bil bakalım bu nedir?" Cevabını ezberlediğimiz nar, günümüzde sağlık için olmazsa olmaz meyvelerden biri haline geldi. Kabuğu rengarenk, kimi zaman açık sarı, kimi zaman kahverengi desenli, hafif çatlamış, her biri bir kiloya yakın, gizemli tadı, akla ziyan faydaları ile neredeyse yok satan, karaborsaya düşen önemli bir meyve oldu. ister tanelerini yiyerek tüketin, ister suyunu sıkarak için. Özellikle lezzet düşkünlerinin sofralarından eksik etmediği nar ekşisi ile de nar, pek çok derdin devasıdır.
Hatay`da nar üretimi her geçen gün anlaşılan değeri nedeniyle artarken, özellikle Delibekirli köyünde üretilen nar ekşisi, Söğüt pekmezi, Altınözü zeytinyağı, Antakya künefesi gibi tanınan bir ürün, tanınan bir marka konumuna geldi    

Son yıllarda toplumumuzun sağlık için olmazsa olmaz meyveleri arasına giren nar, tadı, yetiştiği coğrafya, rengi ve büyüklüğü ile değişik sınıflara ayrılıyor. Hicaz narı, Kara Memet narı, çekirdeksiz nar, Zincik narı tanınan isimlerden bazılarıdır.
Hatay`ın Kırıkhan ilçesine bağlı Delibekirli, Karataş, Ceylanlı, Hassa`nın Yassıyurt köylerinde tamamen organik tarımla yetiştirilen narlar özenle seçilir. 

Defne Sabunu

Defne, mucize bitki olarak da biliniyor. Defne meyvelerinden elde edilen yağın antiseptik özelliği var. Defne sabunu da işte bu yağdan üretiliyor.
Hakiki defne sabunu, saç dökülmesi ve kepeklenmeye karşı etkili bir ürün. Ayrıca cilde de çok faydalı. Antiseptik özelliğinden dolayı tüm vücut parazitlerine ve mantar hastalığına karşı da faydalı bir ürün olan defne sabununun diğer faydaları ise şöyle sıralanıyor:
* Varisleri rahatlatıyor
* Ergenlik sivilcelerine, saç diplerindeki yara ve tahrişlere karşı çok iyi geliyor
* Derideki gözenekleri açıp rahatlatıyor
* Doğal kokusu ve antiseptik oluşundan dolayı evdeki dolaplarda kullandığınızda haşere barınmasını engelliyor.
Defne yağında klorofil bulunuyor. Bu nedenle sabun, açık kahverengi-yeşil arasında bir renkte oluyor. Sabun kurudukça rengi biraz daha açılıyor.
Yerel dilde "gar" ve "har" olarak da adlandırılan defnenin sabun olmaya giden yoldaki macerası da çok ilginç. Üretim; sızma zeytinyağı, defne yağı, sabun tuzu ve su karışımının kazanlarda odun ateşinde kaynatılmasıyla başlıyor. Binlerce yıllık geleneksel tekniklerle kaynayan zeytinyağı kazanlarına, sulandırılmış sabuncu sodası ilave ederek kaynatma işlemi devam ediyor. Sonunda zeytinyağı, sabuncu sodasının etkisiyle sabunlaşmaya başlıyor.
Ertesi gün kazanlar tekrar odun ateşiyle kaynatılırken, gerekli miktarda doğal kaya tuzu ilave ediliyor. Sonrasında sabunlar soğumaya bırakılıyor. Sabunlar henüz sıvı halde iken kovalarla tavlalara dökülüyor ve bir gece kurumaya bırakılıyor. Sabun dolu tavlalar iyice sertleşmeden yüzeyleri düzleniyor. Boyalı iplerle kesilecek yerler işaretleniyor. Özel bıçaklarla işaretli yerlerden yatay ve dikey sıralar halinde kesiliyor. İşte defne sabunlarının biraz yamuk şekilli olmasının bir sebebi de bu. Çünkü sabunlar, tamamen el emeği ile üretiliyor.

Zeytinyağı    

Hatay zeytinyağının aroması, asit oranının düşüklüğü ve tadıyla yurt içinin yanı sıra Suudi Arabistan başta olmak üzere ABD, Rusya, İran, Kanada, Çin, Romanya, Kuveyt gibi ülkelere ihraç edilir.     

Zeytin ağacı (Olea europea) narin bir ağaçtır. Ağır ve zahmetli büyümesine karşın oldukça uzun ömürlüdür. Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300-400 yıldır, ancak 3 bin yaşında zeytin ağaçlarına da rastlanmıştır. Bu nedenle zeytin ağacının adı mitoloji ve botanikte “ölümsüz ağaç”tır.​

App img

DHMI Mobil Uygulaması

DHMI Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMI TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER