Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

İSTANBUL HAVALİMANI

red Logo
444 34 64

Genel Bilgiler

Yazı Boyutu
A

İSTANBUL HAVALİMANI


Bulunduğu Şehir: İstanbul

Hizmete Giriş Yılı: 29.10.2018

Havalimanı Statüsü:  Sivil

ICAO Kodu: LTFM

IATA: IST

Trafik Tipi: İç / Dış Hat​

Coğrafi Koordinatları: 41°16`31"N, 028°45`07"E​


Türkiye'nin en yoğun hava trafiğine sahip ve dünyanın en büyük Havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanındaki kule hizmetlerinin verilebilmesi için teknik alt yapı, bakım, arıza giderme ve işletmesi sağlanmaktadır. 

 
Bu kapsamda, havada ve yerde uçaklar arasındaki ayrımların yapılabilmesi, uçakların yerde ve havada çarpışmalarının önlenmesi, uçakların manialardan emniyetle geçmelerinin ve her geçen gün artan Hava Trafiğinin devam ettirilebilmesi için uluslararası havacılık standartlarında Elektronik sistemler kullanılmaktadır. Kullanılan Elektronik sistemleri genel olarak; Hava/Yer, Yer/Yer Haberleşme Sistemleri, Radar Sistemleri, Seyrüsefer Sistemleri ve bu sistemlerden alınan verilerin işlendiği sistemlerdir.


Bu sistemler spesifik olarak CNS (Communications, Navigations, Surveillance, Haberleşme, Seyrüsefer, Radar) hizmetlerinin verilmesinde kullanılan VCS, VHF/UHF, PSR, SSR-S, ADSB, ILS, VOR, DME, NDB vb. olarak anılmaktadır.


Bu sistemler, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu olarak bilinen ICAO (International Civil Aviation Organization) tarafından belirlenen ve üyesi olduğumuz Eurocontrol (Hava Seyrüsefer Güvenliği için Avrupa Teşkilatı) tarafından takip ve tavsiye edilen “Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli Sertifika ve Lisans Yönetmeliği" kapsamında lisanslı olarak görev yapan DHMİ Teknik Personeli ile idame ettirilmektedir.​


İstanbul Havalimanı 411631N-0284507E merkez olmak üzere 8 Deniz Mili (NM) yarıçaplı, yerden 1500 feet'e kadar olan hava sahasında, İstanbul Havalimanı'na iniş-kalkış yapacak ve İstanbul Havalimanı civarında görerek (VFR) uçuş yapan sivil-askeri hava araçlarına hava trafik kontrol ve tavsiye hizmeti vermektedir.


2 hava trafik kontrol kulesi ile hizmet verilmekte olan İstanbul Havalimanı, trafik ve yolcu sayısı bakımından Avrupa'nın ilk 5 Havalimanı arasındadır. İstanbul Havalimanı hava trafik kontrol kulesi İstanbul'un zengin kültürel mirasının önemli motiflerinden lale çiçeğinden ilham alınarak tasarlanmıştır.  Ferrari markasının da tasarımlarını yapan İtalyan Pininfarina ve AECOM imzalı kule, tamamlandığı günden itibaren dünyanın en büyük global mimarlık ödülleri programı olan ''Uluslararası Mimarlık Ödülleri'' dahil birçok ödül kazanmıştır. 5000 m² kapalı alana sahip hava trafik kontrol kulesi 90m uzunluğundadır ve 2 operasyon katından oluşmaktadır.


İstanbul Havalimanı yapımı, dört fazda tamamlanacak şekilde planlanmıştır. Birinci faz kapsamında, 3'ü bağımsız toplam 5 pist ve 90 milyon yolcu kapasiteli terminal binası hizmet vermektedir. Tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesiyle 300'den fazla destinasyona uçuş imkânı sunacak olan İstanbul Havalimanı, dünyanın en çok ülkesine uçan havayolu ünvanına sahip Türk Havayolları'nın ana operasyon üssüdür. ​​

DHMİ Hakkında


Türkiye Havalimanlarının işletilmesi ile Türkiye Hava Sahasındaki hava trafiğinin düzenlenmesi ve kontrolü görevi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü​nce yerine getirilmektedir.

Türk Sivil Havacılık sektörünün altyapısını oluşturan tesis ve donanımıyla, 1933 yılından bu yana değişik isim ve statülerle hizmetlerini yürütmekte olan kuruluş, 233 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ve Ana Statüsü çerçevesinde 1984 yılından itibaren faaliyetlerini Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak sürdürmektedir.​

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü; tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk, sorumluluğu sermayesi ile sınırlı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile ilgili ve en son hukuki düzenlemeyle hizmetleri imtiyaz sayılan bir Kamu İktisadi Kuruluşudur.

Kuruluşun Ana Statüsü ile belirlenen amaç ve faaliyet konuları ise;

Sivil havacılık faaliyetlerinin gereği olan hava taşımacılığı, havalimanlarının işletilmesi, meydan yer hizmetlerinin yapılması, hava trafik kontrol hizmetlerinin ifası, seyrüsefer sistem ve kolaylıklarının kurulması ve işletilmesi, bu faaliyetler ile ilgili diğer tesis ve sistemlerin kurulması, işletilmesi ve modern havacılık düzeyine çıkarılmasını sağlamaktır.

Üstlenmiş olduğu görevlerini uluslararası sivil havacılık kural ve standartlarına göre yapmak zorunluluğunda olan DHMİ Genel Müdürlüğü bu doğrultuda; uluslararası hava ulaşımında can ve mal emniyetini sağlamak ve düzenli ekonomik çalışma ve gelişmeyi temin maksadıyla yürürlüğe konulan Sivil Havacılık Anlaşmasına göre kurulan "Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatının (ICAO-International Civil Aviation Organization) üyesidir. Ayrıca DHMİ, EUROCONTROL ve ACI (Airports Council International) başta olmak üzere ilgili uluslararası kuruluşların da üyesidir.

DHMİ Genel Müdürlüğünce hizmet verilen uçak ve yolcu trafiklerinde son yıllarda önemli artışlar meydana gelmiştir. ​

​​​
 

App img

DHMI Mobil Uygulaması

DHMI Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMI TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER