Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

İşletme Dairesi Başkanlığı

88 Logo
red Logo
444 34 64

UADK Şube Müdürlüğü

Yazı Boyutu
A

Görev ve Sorumluluklar (ARFF)

​DHMİ Genel Müdürlüğü tarafından işletilmekte olan havalimanlarında, uçuş güvenliğinin sağlanmasına yönelik tedbirleri almak ve muhtemel uçak kaza-kırım ve yangınlarına hızlı ve etkin bir şekilde müdahale ederek can ve mal kayıplarını en az seviyeye indirmek amacıyla özel kurtarma ve yangınla mücadele (ARFF) servisleri bulunmaktadır.

Uluslararası sivil havacılık kurallarına göre, havalimanlarına sefer yapan uçakların gövde büyüklükleri ile yıl içerisinde yaptıkları sefer sayıları esas alınarak, her bir havalimanı için ayrı ayrı koruma seviyesi belirlenmektedir. Belirlenen kurtarma ve yangınla mücadele kategorilerini karşılayacak sayı ve kapasitelerdeki özel donanımlı kurtarma ve yangın söndürme araç, malzeme ve ekipmanlar ile bunları bir acil durumda tam kapasiteyle ve kesintisiz bir şekilde kullanabilecek eğitimli ARFF personeli ise, meydana gelebilecek herhangi bir acil duruma müdahale etmek üzere havalimanlarında her an göreve hazır bir şekilde bulundurulmaktadır.

A3.jpgA2.jpg

Havalimanları ve çevresinde meydana gelebilecek uçak kaza-kırım ve yangınları ile havalimanına ait bina ve tesislerinde meydana gelebilecek yangınlara kısa sürede müdahale etmek amacıyla, en son teknolojiye sahip kurtarma ve yangın söndürme araçları temin edilerek hizmete sunulmaktadır. Bununla birlikte, havalimanlarında meydana gelebilecek acil durumlara karşı Mülki İdare Amiri Başkanlığında tüm paydaşların etkileşimde bulunabilmesine yönelik olarak hazırlanan acil durum planlarının güncel tutulması ve uygulanmasına yönelik koordinasyon görevi de ARFF Birimleri tarafından yürütülmektedir.

A5.jpg A6.jpg A7.jpg

Havalimanlarında görev yapan ARFF servislerinin temel operasyonel amacı hayat kurtarmak olduğundan, yürütülen hizmetin hassasiyeti göz önüne alınarak personelin eğitim faaliyetlerine büyük önem verilmektedir. Bu nedenle, Kurumumuz tarafından kurtarma ve yangınla mücadele hizmetlerini yürütmek üzere istihdam edilen ARFF personeli fiili olarak görevlerine başlamadan önce, üyesi bulunduğumuz Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatınca (ICAO) yayınlanan dokümanlarda belirtilen esaslar dâhilinde uzun bir temel eğitime, temel eğitimlerini tamamladıktan sonra ise, meslek yaşamları boyunca teorik ve uygulamalı tazeleme eğitimlerine tabi tutulmaktadır.

ARFF personelinin uygulamalı eğitimlerinin gerçek olaylara benzetilmiş koşullarda yürütülmesini sağlamak amacıyla, Erzincan Havalimanına Boeing 737-800 tipindeki uçağı bire bir ölçülerle simüle eden Uçak Yangın Söndürme Simülatörü tesis edilmiştir. Simülatör sistemi üzerinde ICAO tarafından öngörülen tüm müdahale yöntemlerini karşılayacak şekilde, hazırlanan senaryolara çerçevesinde uçağın içinde ve dışında 28 farklı bölümde canlı yangın çıkarılmak ve çıkarılan bu yangınlara gerçek araçlarla müdahale edilmesi mümkün olmaktadır.

 ​​

Ayrıca yine Erzincan Havalimanında,  ARFF Araç Kullanma Simülatörü ile ARFF hizmetlerine yönelik gelebilecek her türlü eğitim talebi karşılanabilecek şekilde, münferit ve/veya eğitmen nezaretinde uçak kaza kırım ve yangınla mücadele konularında eğitimine imkan sağlayacak; video, sesli profesyonel anlatım, iki boyutlu/üç boyutlu şematiklerin ve animasyonların kullanıldığı, uygulamalı senaryoların yaratıldığı bilgisayar tabanlı ve uzaktan erişimli ARFF Temel ve Taktik Eğitim Sistemi kurularak hizmete verilmiştir.

Uçak yangın söndürme simülatör sistemi ve ARFF araç kullanma simülatör sistemine ilave olarak tesis edilen söz konusu ARFF Temel ve Taktik eğitim sistemiyle birlikte, uluslar arası boyutta ARFF hizmetlerine yönelik gelebilecek her türlü eğitim talebi karşılanabilecek vaziyette olup, halen çok az ülkede bulunan bu sistemler DHMİ ve ülkemiz açısından büyük bir gurur ve prestij kaynağıdır.

Havalimanında hareket kabiliyetini kaybeden 4F sınıfı büyük gövdeli uçaklar (A 380, B 777, B747 vb.) ile daha küçük uçakların kurtarılması ve kaldırılması çalışmalarında kullanılmak üzere temin edilen ve Uçak Kaldırma Hava Yastıkları Sistemi, Geçici Yol Panelleri Seti, Uçak Taşıma Modülleri ve detaylarından oluşan Uçak Kurtarma Teçhizatı bulunmaktadır. Bu teçhizat son yıllarda yurt içi ve yurt dışında havalimanlarında hareket kabiliyetini kaybeden uçakların kurtarılması operasyonlarında sıklıkla kullanılmıştır. Söz konusu teçhizat halen; Atatürk, Antalya, Esenboğa ve Erzurum Havalimanlarımızda bulunmakta ve ihtiyaç olması halinde diğer havalimanlarına da sevk edilemeye hazır durumdadır.

 

A16.jpg  


​​​​​​​





App img

DHMI Mobil Uygulaması

DHMI Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • PAT SAHA DURUMU
  • DHMI TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER