Oturum Aç

T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü

KONYA HAVALİMANI

red Logo
444 34 64

Şehir Tarihçesi

Yazı Boyutu
A



İnsanlık tarihinin ilk yerleşim yerlerinden biri olan ve tarih akışı içerisinde birçok medeniyetin izlerini bağrında taşıyan Konya, 12. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar Selçuklu Türkleri’ne başkentlik yapmıştır. Başkent olduktan sonra günden güne gelişen ve pek çok mimari eserle süslenen kent, kısa zamanda Anadolu`nun en gelişmiş şehirlerinden biri haline gelmiştir.

 

        Konya ili, İç Anadolu Bölgesi`nin güneyinde yer almaktadır. Konya ilinin nüfusu, 2015 Yılı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre 2.130.544 kişi ve İl merkezi nüfusu 1.250.482 kişidir. Yüzölçümü 38.257 km`dir. Bu alanı ile Türkiye`nin en büyük yüzölçümüne sahip olan ilidir. Kuzeyden Ankara, batıdan Isparta, Afyonkarahisar, Eskişehir  güneyden  Mersin, Karaman, Antalya  doğudan  Niğde, Aksaray illeri ile çevrilidir.

 

        Sayısız tarih, kültür ve doğal zenginliklerine sahip olan Konya, adeta bir müze şehir hüviyetindedir. Konya’da, Anadolu Selçuklu devletine başkentlik yapması nedeniyle çok sayıda İslam eseri bulunmaktadır. Selçukludan kalma han, kervansaray, cami, medrese ve kümbetlerle yaşayan bir tarihin sahibi olan kentin bugünde dünya çapında tanınmasında ve ABD’den Kore’ye kadar geniş bir coğrafyadan turist çekerek inanç turizminde merkez olmasında, içinde Mevlana’nın türbesinin bulunduğu Mevlana Müzesi önemli rol oynamaktadır. Dünyanın dört bir yanından çok sayıda turistin geldiği Mevlana Müzesini 2010 yılı içerisinde 491 bin 560 ı yabancı turist olmak üzere 1.670.651 kişi tarafından ziyaret edilerek Türkiye’nin en fazla ziyaret edilen müzelerinden birisi olmuştur. 01–17 Aralık tarihleri arasındaki Mevlana Haftası’nda gerçekleştirilen “Vuslat Törenleri” için dünyanın her yerinden Mevlana tutkunları Konya’ya gelmektedir.

 

        Konya turizminin en önemli tarihi ve kültürel mirasları Mevlana , Meke Gölü , Çatalhöyük , Nasrettin Hoca , Tınaztepe Mağarası , Alaaddin Camii ,Yerköprü Şelalesidir. Bunların yanında İvriz Kaya Anıtı, Klistra, Eşrefoğlu Camisi,  Eflatun Pınarı, Fasıllar Anıtı, Aya Elena Kilisesi, Kubad-Abad Sarayı, Köşk Kaplıcaları, Karapınar Obrukları, Tuz Gölü, İnce Minare, Karatay Medresesi, Ilgın Kaplıcaları, Yer Köprü Şelalesi, Oymalı Yeraltı Şehri, Aziziye Camisi ve Beyşehir Gölü diğer görülmesi gereken yerlerdir. Konya’da, turizm ve sanayideki gelişmeye paralel olarak turizm yatırımları da artmaya başlamıştır

 

        Konya son yıllarda öğrenci kenti kimliğiyle de öne çıkmaya başlamıştır. Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karatay Üniversitesi ve Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi olmak üzere dört üniversite yaklaşık 160.000 öğrencisiyle eğitim hizmetlerini sürdürmektedir.

 

        Konya tarih boyunca belli başlı yollar üzerinde yer almıştır. Tarihi İpek Yolu`nun en önemli ticaret ve konaklama merkezlerinden birisi olmuştur. Günümüzde de ulaşımda önemli bir kavşak noktası halindedir. Konya’nın diğer şehirlerle karayolunun yanında demir yolu bağlantısı da bulunmaktadır. 2011 yılında hizmete giren Konya-Ankara hızlı tren hattı ile birlikte Konya-Ankara arası ulaşım 1 saat 45 dakikaya inmiştir.2014 yılı sonundan itibaren de Konya-İstanbul seferleri başlamıştır.​

App img

DHMI Mobil Uygulaması

DHMI Mobil uygulamasını ÜCRETSİZ İndirin

  • HABERLER VE
    DUYURULAR
  • İHALE İLANLARI
  • DHMI TV
  • PROJELER
  • İLETİŞİM
  • ÇEK GÖNDER